Saniteten er utsolgt for retro-maiblomst

Den har vært borte i noen år, men er nå er maiblomsten tilbake. I år har nordmenn tømt Sanitetens bilbomst-lager.

Maiblomst

Norske Kvinners Sanitetsforening har solgt maiblomster siden 1909, bilvarianten siden 1935. I år kom den tilbake i retro-utgave. Ellen-Sofie Egeland leder foreninga.

Foto: Erik Waage / NRK

– Den er utsolgt fra lager. Jeg har ikke nøyaktige tall, men vi tok godt i da vi bestilte. Så neste år kjører vi på med enda flere, sier Ellen-Sofie Egeland, leder i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Du husker kanskje da det alltid var maiblomst i grillen på bilen? Og det er en stund siden du så en sist, sier du? Det stemmer. I fire-fem år har bilblomsten vært borte, sjøl om sanitetskvinnene har solgt de andre maiblomstene (krans, nål og pin). I retro-utgave har ikke bilblomsten vært å få tak i siden 90-tallet.

– I år har vi revitalisert bilblomsten, sier Egeland.

– Skulle ønske jeg hadde en kasse i bilen

Sanitetskvinnene hadde ikke venta seg oppmerksomheten som retro-blomsten har fått. Og Egeland tror hun veit hvorfor.

– For mange er det nostalgi i den, også for meg. På 70-tallet var det fantastisk å se våren komme, lammene ute på marka og bilene pynta med maiblomsten, erindrer hun.

Ellen Sofie Egeland

Ellen-Sofie Egeland, leder i Norske Kvinners Sanitetsforening.

Foto: Erik Waage / NRK

Og at de kunne solgt langt flere enn de har gjort, er Egeland ikke i tvil om. Hun har sjøl blitt kontakta av folk som har lagt merke til maiblomsten hun har på sin egen bil.

– Mange stopper opp og kikker. Jeg skulle ønske at jeg hadde en kasse i bilen, slik at jeg kunne solgt direkte, sier hun.

Et byggefirma kjøpte nylig maiblomst til alle bilene sine, 20 i tallet, ifølge Egeland.

Har vært i salg siden 1909

At nymotens biler ikke har plass til eller kan tåle belastninga fra en maiblomst, vil ikke Egeland høre på.

– Jeg har en bil som er ny av året, og på den står maiblomsten flott midt i grillen. I dag festes den ved hjelp av en pute med lim på baksida. Den bør ikke festes på lakkerte flater, men kan fint stå der hvor bilmerket er plassert, sier hun.

Norske Kvinners Sanitetsforening har solgt maiblomster siden 1909, og pengene har gått til en av foreningas hjertesaker. Det begynte med bekjempelsen av tuberkulose. I år går pengene til arbeidet for barn og unge. Totalt har Saniteten samla inn 200 millioner kroner på denne måten.