Hopp til innhold

Otium-selskap er konkurs

Otium-gründer Tore Lie skulle dekke over 5 millioner kroner av kostnadene i forbindelse med utbedring av et veikryss i Sandnes. Kommunen går rettens vei for å få pengene sine, og begjærte idag selskapet konkurs.

Ketil Petterson

Finansdirektør Ketil Petterson.

Foto: Ole Andreas bø

Klokken 14.35 var kjennelsen fra Stavanger tingrett klar. Det blir åpnet konkurs mot Otium-selskapet Rundeskogen AS. Kravet fra Sandnes kommune er på totalt 6,3 millioner kroner.

– Å unngå konkurs er det beste for alle parter. Kommunen vil ikke finne mye i selskapet, sa finansdirektør i Otium-konsernet, Ketil Petterson under konkursbehandlingen i Stavanger tingrett tidligere tirsdag.

Petterson så over på motsatt side av rettsal 4 i tingretten i Stavanger.

Der satt kommunaldirektøren og advokaten fra Sandnes kommune.

Tore Lie

Otium-gründer Tore Lie. Bilde er tatt ved en tidligere anledning.

Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

– Sandnes kommune har hatt en avtale med Rundeskogen AS om å gjøre opp for utbyggingen. Selskapet har ikke svart for sine forpliktelser, sa kommunaldirektør for kultur og byutvikling i Sandnes kommune, Kristin Barvik, før konkursbehandlingen i tingretten.

Petterson gjør det imidlertid klart i retten at Sandnes kommune kan risikere å sitte igjen med smuler hvis de slo selskapet konkurs.

Veikrysset mellom Somaveien og Bedriftsveien, 4–5 lange steinkast fra Biltema og Kvadrat, er stridens kjerne. I februar 2013 inngikk Sandnes kommune og selskapet Rundeskogen AS en avtale om at kommunen skulle overta selskapets forpliktelser om utbedring av krysset Somaveien/Bedriftsveien i Sandnes. Rundeskogen AS skulle dekke kostnadene i etterkant.

Rundeskogen AS er en del av Otium-konsernet, som er eid av Bryne-investoren Tore Lie.

– Nå er jeg milliardær, uttalte han til Dagens Næringsliv i 2006. Ti år senere har han ikke betalt regningen på om lag 5,6 millioner kroner til Sandnes kommune.

Veikrysset Somaveien/Bedriftsveien i Sandnes

Krysset i Sandnes ble utbedret for å håndtere trafikken som det nye boligfeltet, bygd ut av Rundeskogen AS, ville føre til. Sandnes kommune var byggherre for veikrysset, men skulle få penger tilbake fra Rundeskogen AS.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar / NRK

Nå begjærer kommunen Rundeskogen AS konkurs.

Skulle ha 3 millioner – fant 80.000

Kommunen gjorde jobben som avtalt, holdt selskapet oppdatert på fremdriften, sendte faktura, men fikk ingenting tilbake. Regningen skulle betales i to omganger, Først to fakturaer på til sammen 3 millioner kroner, og så 2,6 millioner kroner.

Våren og høsten 2014 ble fakturaene sendt ut.

Ingen av dem ble betalt.

I august 2015 gikk kommunen til Namsfogden for å ta utlegg, altså få ut verdier fra selskapet, i forbindelse med første del av kravet – 3 millioner kroner. Dette hadde nå vokst til 3,4 millioner.

Kommunen tok utlegg i en DNB-konto. Her var det drøyt 80.000 kroner.

To måneder tidligere hadde samme prosess startet i forbindelse med det andre kravet, på 2,6 millioner kroner. Dette hadde vokst til 2,8 millioner.

Da hadde man ikke funnet noen verdier i selskapet.

Tok ut store verdier før regningen kom

Det har lenge vært kjent at Tore Lie og hans Otium-konsern har slitt med store tap og blodrøde regnskapstall. Otium, morselskapet i konsernet, skal ha gått med over 200 millioner kroner i underskudd i 2014, ifølge Proff.

Når det gjelder Rundeskogen AS, hadde selskapet 1,5 millioner kroner i driftsinntekter og et driftsresultat på 644.000 kroner i 2014.

De to årene før hadde imidlertid selskapet hatt nesten 340 millioner kroner i driftsinntekter, og driftsoverskudd på 31 millioner (2013) og 46 millioner (2012).

Disse årene ble det tatt ut nesten 90 millioner kroner ut av selskapet i konsernbidrag og utbytte.

Det samme året som Sandnes kommune inngikk avtalen med selskapet ble det tatt ut over 70 millioner kroner fra selskapet. Det året regningen kom, 2014, fant Namsfogden kun en konto med 80.000 kroner.

Fellesskapets penger

– Kommunen sitter nå alene igjen med regningen på over 5 millioner kroner. Vi ønsker nå å gå rettens vei for å få gjort noe med dette, sa kommunaldirektør Kristin Barvik.

Det ble stilt krav til utbedring av krysset for å håndtere trafikken som det nye boligfeltet i området ville føre til. Rundeskogen AS var utbygger i området.

Prosjektet det gjaldt var prisbelønte Tre Taarn på Lura.

Eva Næsheim

Kommuneadvokat Eva Næsheim

Foto: Ole Andreas bø

– Kommunen var byggherre fordi kommunen er de eneste som kan få moms refundert. Dette er ordinære prosesser i slike saker, sier Barvik.

Hun hadde imidlertid ikke forventet å sitte igjen med regningen.

– For kommunen betyr dette et utlegg på 5 millioner kroner som vi ikke har budsjettert for, eller satt av penger til, sa Barvik, og la til at pengene er blitt tatt fra kommunekassen.

Styreansvar?

– Ettersom kommunen allerede har prøvd å få ut verdier fra dette selskapet, kan det være aktuelt å rette kravet mot Tore Lie?

– Det er et spørsmål om det er et styreansvar. Videre skritt må vi komme tilbake til etter behandlingen i morgen (tirsdag), sa Barvik.

Tore Lie er styreleder i Rundeskogen AS.

Gikk mot konkurs

I retten fikk Petterson spørsmål fra administrator Tom Kalsås om han bestrider kravet fra kommunen.

– Det er uomtvistet. Jeg har imidlertid en kommentar, sa Petterson.

Så forklarte han hvordan en avtale med kreditorene i juli 2015 gjør at selskapet ikke kan flytte verdier fra egenkapital rundt om kring i konsernet.

All gjeld i selskapet frosset i 2 år. Avalen gjaldt alle Otium-selskap med døtre og var inngått med åtte bankforbindelse. Dette betydde at Rundeskogen AS ikke kunne få tilført penger fra morselskapet Otium Bolig før tidligst sommeren 2017.

Dette til tross for at morselskapet skyldte Rundeskogen AS omlag 4 millioner kroner.

I tillegg skal Rundeskogen AS ha en utsatt skattefordel som ifølge finansdirektøren skal være et par millioner. Dette får ikke selskapet godgjort seg av om de blir slått konkurs. Sandnes kommune skal tidligere i prosessen ha sendt en kredittnota til Otium Bolig som avviste kravet. De var ikke part.

– Selskapet er ikke betalingsdyktig i overskuelig fremtid, sa Kalsås som la til at det er det som er kriteriet for om vilkår for konkurs er til stede.

Petterson ville ikke kommentere som selskapet var insolvent, men erkjente at det ikke var likvid, altså det var ingen verdier i selskapet.

Usolgte leiligheter

Petterson spurte Sandnes kommune om utsettelse. Til tross for store økonomiske problemer og balansering på randen av stupet, hadde Otium-konsernet så langt unngått konkurs.

– Prosjektet Tre Taarn som ble bygget sammen med Kruse Bolig, ble sittende igjen med fem usolgte leiligheter som var vår garanti. Da markedet falt sammen, og vi ikke fikk solgt de, overtok Storebrand leilighetene fordi banken hadde pant i dem, sa Petterson. Leilighetene skal ha hatt en listepris på omlag 24 millioner kroner.

Etter betenkningstid sa kommunen nei til utsettelse.

Dermed ble det konkurs.