NRK Meny
Normal

Så mange ruskjørere har blitt tatt i helgen

Hele 14 bilførere har blitt tatt for ruskjøring i Rogaland denne helgen. – Skuffende høyt antall, sier Trygg Trafikk.

Laster kart, vennligst vent...

MANGE TATT: Kartet viser stedene der ruskjørerne ble stoppet. Se detaljer lenger nede i saken.

– Dette er mange, og man må regne med at langt flere har kjørt i ruspåvirket tilstand uten å bli tatt, sier distriktsleder i Trygg Trafikk Rogaland, Ingrid Lea Mæland.

Fra Haugesund i nord til Bryne i sør har politiet stoppet bilførere som har vist seg å være ruset, enten på alkohol eller narkotika.

Dermed fortsetter den eksplosive økningen i antallet ruskjørerere som blir tatt på Vestlandet.

Tatt i kontroller og etter mistenkelig kjøring

Ingrid Lea Mæland

Ingrid Lea Mæland i Trygg Trafikk.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Også politiet bekrefter at det er uvanlig mange sjåfører som har blitt tatt siden fredag.

– Enten har politiet vært ekstra flinke til å avsløre ruskjørerne denne helgen, eller så har det vært spesielt mange av dem ute på veiene. Jeg tenker det første, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Tor Helge Stavik.

Han sier at flere av førerne har blitt stoppet etter mistenkelig kjøring, mens andre har blitt tatt i ordinære trafikkontroller.

Politiet har beslaglagt førerkortet til alle de 14 sjåførene, som også kan vente seg et oppgjør i rettssystemet.

Ruskjørere i alle aldersgrupper

Det er kvinner og menn fra 19 til 65 år som har blitt tatt for ruskjøring.

– Det er skuffende at mange fortsatt velger å ta den risikoen. Ulykkestall fra Statens vegvesen viser at ruspåvirkning har vært en medvirkende årsak til 20 prosent av dødsulykkene i trafikken, sier Lea Mæland i Trygg Trafikk.

– Det er likevel bra at politiet har kontroller og at flere blir tatt, legger hun til.

Disse har blitt stoppet for ruskjøring siden fredag ettermiddag:

 • Haugesund: Klokken 17.12 fredag ettermiddag fikk politiet melding om at en bil hadde kjørt inn i en parkert bil. Det viste seg at føreren var ruset.
 • Sandnes: Fredag kveld ble en bil med falske kjennetegn stanset. Føreren, en 23 år gammel mann, ble tatt med av politiet, mistenkt for kjøring i påvirket tilstand.
 • Hinna, Stavanger: Natt til lørdag ble en 43 år gammel kvinne stoppet av en politipatrulje. Hun fremstod som ruset.
 • Madla, Stavanger: Natt til lørdag ble en 30 år gammel mann stoppet på en moped ved DNB Arena. Han fremstod som ruset og hadde ikke gyldig førerkort.
 • Gjesdal: Klokken 8.32 lørdag morgen fikk politiet melding om villmannskjøring på E39 ved Skurve. Føreren ble pågrepet, mistenkt for ruskjøring.
 • Haugesund: Lørdag kveld ble en mann i 60-årene stoppet, mistenkt for kjøring i påvirket tilstand. Tester slo ut på bruk av hasj og amfetamin.
 • Bryne: Natt til søndag ble tre unge menn stanset i en bil. Politiet fant diverse narkotika, og føreren mistenkes for ruskjøring.
 • Tasta, Stavanger: En 50 år gammel kvinne ble natt til søndag stoppet, mistenkt for promillekjøring. Det var andre trafikanter som reagerte på kjøringen, og meldte fra til politiet.
 • Jørpeland: Klokken to natt til søndag ble en 45 år gammel mannlig sjåfør stoppet, ruset og uten førerkort.
 • Mosvangen, Stavanger: En 19 år gammel kvinne ble stoppet av politiet klokken 2.30, etter å ha kjørt i beruset tilstand.
 • Madlaveien, Stavanger: Klokken 3.30 stoppet politiet en beruset mannlig sjåfør på 27 år.
 • Tau: Søndag morgen ble en mann pågrepet for ruskjøring på ferjekaien. Mannen kjørte over en midtrabatt og skadet sin egen bil.
 • Lura: En 32 år gammel mann ble tatt for promillekjøring søndag kveld.
 • Tengs: En 31 år gammel mann kjørte i autovernet ved Tengs i 03.30-tiden i natt. Ifølge politiet var han beruset. Han ble ikke skadet.

I tillegg stakk en bilfører av etter å ha kjørt på en fotgjenger på Friheim i Stavanger sent fredag kveld. Politiet mistenker at føreren var påvirket av rusmidler, siden vedkommende ikke gjorde seg til kjenne.

En promillekontroll i Stavanger søndag formiddag viste likevel at de aller fleste heldigvis kjører lovlig:

Laster Twitter-innhold