Hopp til innhold

Russland ber om immunitet for verdens største seilskute

Den russiske ambassaden i Oslo vil ha garanti for at det ikke tas arrest i verdens største seilskute, «Sedov», som kommer til The Tall Ships’ Races i juli. – Umulig, svarer festivalledelsen i Stavanger.

Verdens største seilskute, Sedov fra Russland.

SEDOV: Verdens største seilskute er en 117 meter lang, firemastet bark fra 1921. Her trenes russiske marinekadetter.

Foto: The Tall Ships Races

Russerne har også bedt om immunitet for «Kruzenshtern», også den en av verdens største.

– Russiske myndigheter vil hindre at det kan tas arrest i skipene under oppholdet, fordi det har kommet økonomiske krav i andre havner. Men Stavanger kan ikke gi slike garantier, sier prosjektleder for seilskutefestivalen, Knud Helge Robberstad.

Kommunen har rådført seg med Utenriksdepartementet, og videresendt svaret til den russiske ambassaden. Siden har festivalledelsen i Stavanger ikke hørt noe mer.

– Norge har et maktfordelingsprinsipp der eventuelle rettslige krav skal vurderes av en uavhengig domstol, sier Robberstad.

Tall Ships Races 2014 i Bergen

KRUZENSHTERN: Det russiske fartøyet besøkte Bergen under The Tall Ships’ Races i 2014. Spørsmålet er om den 114 meter lange skuta kommer til Stavanger i år.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Gammelt gjeldskrav

I en e-post til ordførerens kontor i Stavanger i april viste første ambassaderåd Andrey Kolesnikov til at det tidligere er gjort forsøk på å ta arrest i skipene i andre land.

Det sveitsiske finansselskapet Noga har i mange år forsøkt å drive inn gjeld fra den russiske stat, ved å bruke skipene som pressmiddel.

I år 2000 ble «Sedov» holdt tilbake i den franske byen Brest, men Noga fikk ikke medhold i retten, som mente marinefartøyet ikke kunne holdes ansvarlig for statsgjeld. Det ble da hevdet at gjelden var på over 60 millioner dollar.

I 2008 ble skipets deltakelse i Tall Ships Races i Bergen avlyst. Ifølge Bergens Tidende var det etter pålegg fra det russiske utenriksdepartementet.

Rolf Amundsen fra Eldrerådet Stavanger og Knud Helge Robberstad fra Tall Ships Races

SPENTE: Rolf Amundsen (t.v.) fra Eldrerådet, og prosjektleder for The Tall Ships’ Races i Stavanger, Knud Helge Robberstad, håper de russiske fartøyene kommer til Vågen i juli. Da må cruisebåtene vike for seilskuter.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Eldrerådet bekymret

Usikkerheten rundt de populære seilskipenes deltakelse bekymrer særlig de eldre Stavanger.

Skipet har vært i byen to ganger før, og sist i 2011 besøkte rundt 600 eldre skipet. Leder i Eldrerådet i Stavanger, Rolf Amundsen, krysser fingrene for at suksessen kan gjentas i år:

– Vi skal hente de gamle på sykehjemmene og frakte dem til skuta. Det er veldig populært. Den generasjonen kjenner bedre til seilskutene enn de som vokser opp nå.

Håper de kommer likevel

For festivalen i Stavanger 26.–29. juli er verdens største seilskute er et trekkplaster, og Robberstad håper de ikke avlyser.

– De har betalt påmeldingsavgiften. Det ligger jo en gjensidig forpliktelse i det. Men det er til syvende og sist opp til kapteinen å avgjøre hvor skuta seiler, sier Robberstad.

De andre anløpshavnene i 2018-seilasen er Sunderland i England, Esbjerg i Danmark og Harlingen i Nederland. Ifølge Robberstad er det bare Stavanger som har fått en slik henvendelse fra russerne, men han vet ikke hvorfor.

– Uansett er de hjertelig velkomne. Det viktigste for oss er at festivalen handler om ungdom og seiling. Forhåpentligvis kommer også disse skutene som trener marinekadetter fra russiske akademier.

NRK har ikke lyktes med å få noen kommentar fra den russiske ambassaden i Oslo.

Tall Ship Races folkemengde

FOLKEFEST: The Tall Ships’ Races trekker mye folk. Dette er fra Bergen i 2014. I Stavanger vil skipene utgjøre en strekning på halvannen kilometer i sommer.

Foto: Eivind Senneset

Flere nyheter fra Rogaland