Hopp til innhold

De største kan tjene en halv million på én russelåt

Russelåtbransjen har blitt en stor business med mye konkurranse og enda mer penger. Gjør man det bra, kan man tjene så mye som 500.000 kroner på én sang.

Russetreff

Det kan være mye penger å tjene på å produsere russelåter.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Vi befinner oss i et lite studio i Sandnes. 18 år gamle Sølve har tatt oss med i det han kaller «mancaven» sin, hvor han har produsert og sunget inn russelåter i litt over et halvt år.

– Jeg begynte å produsere russelåter fordi jeg vil fortsette å være i russemiljøet når jeg ikke er russ selv lengre. Russearrangementer er uten tvil de gøyeste arrangementene å spille på, mener han.

Stor pågang

Selv om 18-åringen er fersk i russelåt-gamet, merker han allerede stor pågang. Russen har tatt kontakt fra Namsos i nord til Stavanger i sør, og rogalendingen har allerede bestillinger for 2019 og 2020.

– Folk planlegger tidlig! Jeg digger det.

– Hvor mye tar du for en sang?

Det kan være alt fra 6000 til 15.000 kroner. Det kommer til å øke etter hvert, for nå begynner jeg å bli fullbooket. Jeg håper jeg kan bygge meg opp, sier han.

Kan tjene en halv million

På den andre siden av pengeskalaen finner vi Andreas Haukeland, eller TIX som han er bedre kjent som. Han slo gjennom i 2015 med låten «Sjeiken 2015», som skapte overskrifter for grovt språk. Siden den gang har TIX vokst seg større og større, og nå kan han tjene opp til en halv million på én russelåt, ifølge ham selv.

Musikkprodusenten TIX

Musikkprodusenten TIX.

Foto: Geirr Larsen / NRK

– Russen betaler meg vanligvis fra 130.000 til 150.000 kroner for en sang. Resten av inntektene kommer blant annet fra avspillinger på Spotify. Jeg ser på beløpet fra russen mer som en symbolsk sum, sier TIX.

De fleste store russelåtprodusentene NRK har vært i kontakt med, ville ikke svare på hva de fikk per låt. TIX vet hvor mye «kollegaene» hans får, men vil ikke kommentere det.

– Det får bli mellom dem og russen. Det jeg kan si, er at når jeg øker prisene mine, stiger prisene for russelåter generelt. Derfor øker jeg ikke prisene mine mer, fordi det kan ødelegge markedet, forklarer han.

– Merker du konkurransen?

– Nei, jeg har ingen konkurranse. Jeg kommer til å sitte på tronen til jeg velger å gå av den.

– Sentral del av feiringen

Alt har en ende, sies det. Men skal vi tro musikksjef i P3, Mats Borch Bugge, har vi ikke sett slutten på den enorme veksten i russelåtbransjen. Så lenge det finnes russ, finnes det penger.

– All den tid det finnes betalingsvilje blant russen, er denne businessen potensielt god butikk for produsentene av musikken. I denne sjangeren kan det tjenes langt mer enn hundre tusen. Nye russekull, eller «kunder», ruller bokstavelig ut hvert år, sier Borch Bugge.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

Musikksjef i P3, Mats Borch Bugge.

Foto: NRK

– Hvordan tror du utviklingen blir i framtiden?

– Jeg tror russen etter hvert vil skjønne at de selv kan lage låter, og heller bruke pengene på miljøtiltak. Nei da. Jeg tror russelåtene er en så sentral del av feiringen at det vil fortsette å øke i omfang, avslutter musikksjefen.

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg