NRK Meny
Normal

– Forus-mottaket bør vurderes å bli lukket mottak

Fremskrittspartiets fylkeslag i Rogaland har vedtatt en resolusjon om lukkede mottak for visse grupper av asylsøkere. Nyvalgt leder Roy Steffensen trekker fram asylmottaket på Forus som et mottak der asylsøkere bør stenges inne.

Asylmottak på Forus

Forus midlertidige mottak i Stavanger har tatt imot om lag tusen asylsøkere etter den store flyktningkrisen i Europa. Her kommer og går asylsøkerne som de vil. Nå vil Frp i Rogaland ha fler lukkede mottak.

Foto: Magnus Stokka, NRK

Partiet ønsker å vurdere mer bruk av ordningen med lukkede mottak. Noe som koster mer, men som partiet likevel mener er viktig i intergreringsdebatten.

– Jeg mener vi skal vurdere at akuttmottak som Forus bør være et lukket mottak, sier Steffensen til NRK, mandag morgen.

Lukkede mottak innebærer at asylsøkere holdes innesperret inntil søknadene deres er behandlet.

Roy Steffensen

Roy Steffen, som ble valgt til ny leder av Rogaland Frp denne helgen, tolker resolusjonen han har gått inn for til å ikke gjelde alle asylsøkerne som kommer til landet.

Foto: Frp

Steffensen stemte i helga for forslaget, selv om han i utgangspunktet ikke ville realitetsbehandle saken, skriver Stavanger Aftenblad søndag.

Ikke alle

Forslaget ble stilt å overtid av Wenche Meinich-Bache fra Sandnes Frp.

– Vi har lukkede mottak i landet i dag, og ordningen er en del av samarbeidsavtalen mellom regjeringen, KrF og Venstre. Vi ønsker en annen mottakskultur enn det vi har i dag, sier Steffensen.

Frp poengterer at mer permanente mottak ikke skal lukkes.

– Lukkede mottak bør vurderes for grupper av asylsøkere, det vil si de som venter på å få saken sin behandlet, som ikke kan vise fram id-papirer eller som venter på å bli sendt ut, sier han.

Steffensen forklarer at denne gruppe asylsøkere kanskje er mer ustabile på grunn av situasjonen.

– Det er vanskelig at folk med avslag er sammen med personer uten avslag eller asylsøkere som venter svar på søknaden, sier han.

Mange nye asylsøkere til Forus

På det meste har det bodd opp mot 100 personer på det midlertidige mottaket på Forus.

Foto: Jørgen Finstad / NRK

Kaller det fengsel

Allerede i dag finnes det lukkede mottak i Norge, men mange Frp-tillitsvalgte tar nå til orde for å utvide praksisen med lukkede mottak. Lørdag gikk Oslo Frp inn for lukkede asylmottak.

Dette innebærer å holde personer på et sted til søknaden er behandla. En ordning som av enkelte blir omtalt som et fengsel.

– Vi har ikke fengslet folk uten dom eller individuell behandling siden krigen, sa oslobyråd Geir Lippestad til Lørdagsrevyen.

– Dette innebærer at vi kriminaliserer det å være flyktning, sa nestleder i Venstre Ola Elvestuen om Oslo Frp sitt vedtak.