Hopp til innhold

Responsen fikk ham til å gråte for første gang på 50 år

NRK-serien «Cowboyen og kongen» har ikke bare vist fram de elleville påfunnene til bygdeoriginal Arvid Mæland. Serien har også gitt folk med ADHD et forbilde.

Arvid Mæland

Arvid Mæland er åpen om både diagnosen ADHD og at han ikke tar medisiner.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg har fått så mange fine meldinger. Da jeg var oppe på heia her kom det over meg som en bølge alt det fine folk kan si, så da måtte jeg stoppe bilen og så satt jeg og grein i ti minutter før jeg kjørte videre. Det har jeg ikke gjort siden jeg var barn, sier Arvid Mæland.

Etter at NRK-serien «Cowboyen og kongen» hadde premiere forrige uke har det rent inn med meldinger til hovedperson Arvid Mæland.

– Noen har vært narkomane, noen har brukt piller hele livet. De kjente seg igjen i rastløsheten min, men til forskjell fra meg fant de ingen vei ut av det.

Arvid Mæland

Telefonen til Arvid Mæland står ikke stille etter at han snakket åpent om sin ADHD-diagnose.

Foto: Erik Waage / NRK

I «Cowboyen og kongen» står Mæland fram med sin ADHD-diagnose. Hvordan han har slitt med diagnosen, men også hvordan diagnosen har gjort ham til den han er.

For hadde Arvid Mæland vært Arvid Mæland uten ADHD-diagnosen? Hadde det blitt noe av alle hans elleville påfunn – ranch i USA, planer om kongeansikt i fjellsida?

– Helt i starten tenkte jeg: for en tulling. Men så satt jeg meg ned og så alle episodene, og da biten med ADHD kom, fikk det til å tenke på meg selv og at jeg faktisk ikke er alene, sier Jim Rune Husås, som er blant de som har sendt melding til Mæland.

Jim Rune Husås

Jim Rune Husås

Foto: Privat

Selv var Husås den aller første i Meråker kommune i Trøndelag som fikk diagnosen ADHD. I forkant hadde den lokale skolen «slitt» med gutten en god tid.

– Jeg tror serien kan bidra til at folk blir mer åpne om diagnosen sin, og at diagnosen ikke bare er noe negativt, sier han.

Les også Diagnosen bak galskapen

Arvid Mæland i mørket

Motorer og sykling

Husås har i likhet med Mæland hatt mange påfunn opp gjennom. En gang fikk han det for seg at han skulle begynne å bygge motorer.

– En periode hadde jeg mange nedslitte biler rundt omkring på småbruket mitt. Naboer sendte da brev til kommunen og ba dem fjerne søppelet.

En annen som har tatt kontakt med Mæland, er Karl Gunnar Thorsen fra Egersund. Han satte seg en dag på sykkelsetet og begynte å sykle. En uke seinere endte han opp i Trondheim – 100 mil lenger nord.

Karl Gunnar Thorsen

Karl Gunnar Thorsen er en ivrig musiker. En gang meldte han seg plutselig på Idol og «kom til Oslo».

Foto: Odin Omland / NRK

– Det var ikke planlagt, jeg bare satte meg på setet og syklet uten noen plan eller mening, sier Thorsen, som ikke legger skjul på sin begeistring for Mæland.

– Han inspirerer meg.

Medisin eller ikke?

Mæland er åpen på at han ikke tar medisiner mot ADHD, men det gjør Husås og Thorsen.

– ADHD trenger ikke å være negativt i utgangspunktet, men det må ofte temmes litt, sier Thorsen.

Generalsekretær i ADHD Norge, Gry Lunde, understreker at det vil variere fra person til person om man har utbytte av medisiner.

Generalsekretær Gry Lunde i ADHD Norge

Gry Lunde, generalsekretær i ADHD Norge.

Foto: ADHD Norge

– Cirka 30 prosent har ikke utbytte av medisiner, sier hun.

Viktig å minne om det negative

Også Lunde mener det er viktig med åpenhet om diagnosen, samtidig advarer hun mot at bare det positive kommer fram.

– Det er viktig å løfte fram at de aller fleste har utfordringer med ADHD og at dette også kan variere over tid.

Lunde nevner hyperaktivitet, impulsivitet og manglende følelsesregulering – ting som gjør hverdagen vanskelig.

– Selv om det er mindre stigma knyttet til ADHD i dag enn det var før, er det fortsatt vanskelig å nå gjennom med visse typer informasjon. Det er for eksempel for lite fokus på hvor varierende oppfølgingen og behandlingen av ADHD er i Norge, at det har veldig mye å si hvor i landet man bor, sier Lunde.