– Hadde vi ikke økt prisene hadde kassen vært tom, sier Torill Renaa.
Sammen med mesterkokk og ektemann Sven Erik Renaa driver hun Norges eneste restaurant med to stjerner i Michelin-guiden.
PAR I MAT: Ekteparet Sven Erik og Torill Renaa driver restaurantene sammen, og fikk i 2020 Stavanger Matkulturpris.
Foto: Mathias Oppedal / NRK17. februar, da de høythengende stjernene ble delt ut, kostet den eksklusive menyen på Re-Naa 1800 kroner, og vinpakken 1600 kroner. Nå koster matmenyen 2400 kroner, og vinpakken 1800 kroner.
Samlet blir det en prisøkning på 23,5 prosent.
– De andre restaurantene våre har vært med på å sponse Re-Naa. Etter covid-19 går ikke det lenger. Alt er barbert ned. Jeg har ingen buffer å ta av, sier Renaa.
Hun snakker om de «vanlige» spisestedene ekteparet driver, og som har bidratt til å holde gourmet-prisene nede.
TO STJERNER: Daglig leder, gründer og kokk Sven Erik Renaa, får to stjerner under Michelin-utdelingen i Trondheim 17. februar.
Foto: Stein Roar Leite / NRKMåtte be om lån
Ekteparet driver også den franske bistroen Renaa Matbaren, og kafe- og pizzastedet Renaa Xpress. Pronto by Renaa på Stavanger Lufthavn drives av franchisetager.
Alle måtte stenge dørene i vår, da pandemien rammet utelivet.
Ekteparet måtte gå i banken å få lån for å klare å gjenåpne. Da Re-Naa åpnet dørene igjen i mai, var prisøkningen et faktum.
– Før eller siden hadde prisene økt uansett. Vi hadde unaturlig lav pris til å være en restaurant på dette nivået.
EKSKLUSIVT: Et måltid på restaurant Re-Naa tar normalt 3,5 – 4 timer, og det er cirka 22 serveringer til bordet.
Foto: Anders Husa / Re-NaaIfølge Renaa var de – fram til mai – den rimeligste Michelin-restauranten i Norden. Hun mener den nye prisen gjenspeiler hva det egentlig koster å servere mat på dette nivået.
– Vi har bare ni bord, og 16 ansatte på jobb i restauranten. I tillegg kommer booking og renhold. Regnestykket sier sitt.
Full restaurant
Så langt har gjester vært villige til å betale for mat på høyt nivå.
Michelin-restauranten er fullbooket framover, og i juli måned var omsetningen rundt 30 prosent høyere enn normalt. 2020 blir likevel et tøft år, og det ser mørkt ut for julebordsesongen.
– Hvis vi klarer å gå i null blir jeg glad, men jeg tror det blir vanskelig, sier Torill Renaa.
Eneste som har økt menyprisen
NRK har vært i kontakt med flere Michelin-restauranter. De fleste har hatt godt besøk i sommer, og tror de vil klare seg økonomisk til tross for nedstenging i vår.
– 2020 blir ikke et fantastisk år, men det ser ut til å gå bedre enn vi fryktet, sier restaurantsjef for Speilsalen i Trondheim, Henrik Dahl Jahnsen.
Så langt er det ingen andre enn Re-Naa som har endret menyprisen av økonomiske grunner, men Credo i Trondheim er inne på tanken.
– Det var tøft å starte opp etter nedstengingen. Økonomien går rundt, men marginene er små. Vi vurderer å øke prisen, men foreløpig prøver vi heller å fylle opp restauranten med gjester, sier kokk Heidi Bjerkan.
VURDERER Å ØKE PRIS: Heidi Bjerkan vurder å sette opp menyprisen på Credo for å bedre restaurantens økonomi etter koronanedstengingen.
Foto: Jøte Toftaker / NRK