Hopp til innhold

Norges beste restaurant tvunget til å skru opp prisene etter covid-19

På Re-Naa i Stavanger koster en mat- og vinmeny nå 800 kroner mer enn da gourmetrestauranten fikk to Michelin-stjerner i februar.

Det åpne kjøkkenet på restaurant Re-Naa i Eilert Smith Hotel, Stavanger.

STJERNERESTAURANT: Restaurant Re-Naa ligger i det eksklusive Eilert Smith Hotel i Stavanger sentrum.

Foto: Norrøna Storkjøkken / Re-Naa

– Hadde vi ikke økt prisene hadde kassen vært tom, sier Torill Renaa.

Sammen med mesterkokk og ektemann Sven Erik Renaa driver hun Norges eneste restaurant med to stjerner i Michelin-guiden.

Tøys før bilete

PAR I MAT: Ekteparet Sven Erik og Torill Renaa driver restaurantene sammen, og fikk i 2020 Stavanger Matkulturpris.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

17. februar, da de høythengende stjernene ble delt ut, kostet den eksklusive menyen på Re-Naa 1800 kroner, og vinpakken 1600 kroner. Nå koster matmenyen 2400 kroner, og vinpakken 1800 kroner.

Samlet blir det en prisøkning på 23,5 prosent.

– De andre restaurantene våre har vært med på å sponse Re-Naa. Etter covid-19 går ikke det lenger. Alt er barbert ned. Jeg har ingen buffer å ta av, sier Renaa.

Hun snakker om de «vanlige» spisestedene ekteparet driver, og som har bidratt til å holde gourmet-prisene nede.

Svein Erik Renaas ved Re-Naa i Stavanger får to stjerne under Michelinutdelingen i Trondheim.

TO STJERNER: Daglig leder, gründer og kokk Sven Erik Renaa, får to stjerner under Michelin-utdelingen i Trondheim 17. februar.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Måtte be om lån

Ekteparet driver også den franske bistroen Renaa Matbaren, og kafe- og pizzastedet Renaa Xpress. Pronto by Renaa på Stavanger Lufthavn drives av franchisetager.

Alle måtte stenge dørene i vår, da pandemien rammet utelivet.

Ekteparet måtte gå i banken å få lån for å klare å gjenåpne. Da Re-Naa åpnet dørene igjen i mai, var prisøkningen et faktum.

– Før eller siden hadde prisene økt uansett. Vi hadde unaturlig lav pris til å være en restaurant på dette nivået.

Mat fra gourmet-restauranten Re-Naa i Stavanger.

EKSKLUSIVT: Et måltid på restaurant Re-Naa tar normalt 3,5 – 4 timer, og det er cirka 22 serveringer til bordet.

Foto: Anders Husa / Re-Naa

Ifølge Renaa var de – fram til mai – den rimeligste Michelin-restauranten i Norden. Hun mener den nye prisen gjenspeiler hva det egentlig koster å servere mat på dette nivået.

– Vi har bare ni bord, og 16 ansatte på jobb i restauranten. I tillegg kommer booking og renhold. Regnestykket sier sitt.

Full restaurant

Så langt har gjester vært villige til å betale for mat på høyt nivå.

Michelin-restauranten er fullbooket framover, og i juli måned var omsetningen rundt 30 prosent høyere enn normalt. 2020 blir likevel et tøft år, og det ser mørkt ut for julebordsesongen.

– Hvis vi klarer å gå i null blir jeg glad, men jeg tror det blir vanskelig, sier Torill Renaa.

Eneste som har økt menyprisen

NRK har vært i kontakt med flere Michelin-restauranter. De fleste har hatt godt besøk i sommer, og tror de vil klare seg økonomisk til tross for nedstenging i vår.

– 2020 blir ikke et fantastisk år, men det ser ut til å gå bedre enn vi fryktet, sier restaurantsjef for Speilsalen i Trondheim, Henrik Dahl Jahnsen.

Så langt er det ingen andre enn Re-Naa som har endret menyprisen av økonomiske grunner, men Credo i Trondheim er inne på tanken.

– Det var tøft å starte opp etter nedstengingen. Økonomien går rundt, men marginene er små. Vi vurderer å øke prisen, men foreløpig prøver vi heller å fylle opp restauranten med gjester, sier kokk Heidi Bjerkan.

Heidi Bjerkan foran bakerovnen på Credo

VURDERER Å ØKE PRIS: Heidi Bjerkan vurder å sette opp menyprisen på Credo for å bedre restaurantens økonomi etter koronanedstengingen.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Flere nyheter fra Rogaland

Flere personer i Sokndal har de siste dagene observert en ulv i kommunen. Therese Mydland fanget ulven på et overvåkningskamera rett utenfor inngangsdøra, mens Kjell Ivar Nesvåg fanget ulven på et viltkamera.

Her vandrer ulven rett utenfor døra til Therese Mydland

GBtmelcmf7w

Equinor reklamerer med at dei skal kutte fem gongar utsleppa til Noreg