Nå vil «alle» ha bord på de nye Michelin-restaurantene

Restaurant Bare i Bergen og Speilsalen i Trondheim fikk mandag sin første stjerne i Michelin-guiden. I Stavanger ble det to stjerner. Nå fylles bookinglistene i rekordfart.

Kokker i Speilsalen Britannia

MANGE VIL HA BORD: Over 700 bord er allerede booket etter at det ble stjerne til Speilsalen i Trondheim.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Bare timer etter at Speilsalen på nye Britannia hotell i Trondheim hadde fått sin første Michelinstjerne, hadde over 700 booket bord ved restauranten.

– Det er helt fantastisk. Jeg kjenner at jeg får frysninger, sier concierge ved hotellet, Sten Stensrud, til NRK.

Han regner med at det blir ventelister i tiden fremover, men per i dag er det mulig å få bord.

– Vi har enda relativt god kapasitet, så det er ikke noe problem.

Restaurant Under i Lindesnes fikk 450 bestillinger etter restauranten fikk seg en stjerne.

– Før var det fullt alle helger frem til juli, men nå er også resten av ukedagene fullbooket. Det betyr mye, sier gründer Gaute Ubostad.

Restauranten Bare ved Bergen Børs Hotell

FULL FEIRING: Ved restauranten Bare i Bergen stod jubelen i taket da det ble klart at de hadde sikret sin første stjerne i Michelin-guiden.

Foto: NRK

1000 nye bookinger

Restauranten Bare i Bergen fikk også sin første Michelinstjerne. Gründer og daglig leder Øystein Ellingsen sier at ting ser lyst ut framover.

– Jeg fikk en melding i dag tidlig om at det var kommet 1000 nye bookinger siden i går kveld.

Restauranten har slitt litt tidligere, men stjerna de mottok har allerede snudd ting for Bare.

– Det blir jo lettere å jobbe nå når det er mer forutsigbart, for det er dyrt og tungt å jobbe med det konseptet vi holder på med, sier han.

Det blir ikke lett å få bord hos dere framover?

– Jeg har ikke oversikten, men jo da det er bare å prøve, så skal vi se hvis vi får lurt inn noen bord til.

To stjerner i Stavanger

Svein Erik Renaa driver restauranten Re-naa i Stavanger, og har nå hele to stjerner i Michelin-guiden. Allerede da tildelingen ble kjent mandag ettermiddag, merket restauranten økt pågang fra folk som vil spise der.

– De to stjernene gir selvsagt en selvtillitsboost, men forhåpentligvis også større pågang. Stavanger er en liten by, og vi trenger alle gjestene vi kan få for å få dette hjulet til å gå rundt, sier Renaa, som nå blir kalt Norges nye Michelin-konge.

Han regner med stor pågang framover.

– Jeg håper jo at det varer resten av livet. Så lenge vi utvikler oss og er relevante og spennende, så håper jeg at det for alltid er fullt. Det er det som er viktig, og det guiden hjelper oss med, sier han.

Ifølge Renaa er det ingen automatikk i at flere Michelin-stjerner gir økte priser i restauranten.

– Nei, ikke nødvendigvis. Man sier ofte at det er veldig dyrt å spise på stjernerestaurant. Men når man ser på hva man får og hva restaurantene tjener på dette, så er det ikke veldig dyrt å spise bra. Vi tjener ikke mye penger på Re-naa, det har vi aldri gjort.

Sven Erik Renaa drikker champagne

TO STJERNER: Svein Erik Renaa sikret den andre stjernen til Stavanger under utdelingen i Trondheim mandag.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Disse fikk stjerner

Disse fikk stjerner under Michelin Nordic-utdelingen i Olavshallen i Trondheim mandag:

  • Re-naa, Stavanger (to stjerner)
  • Speilsalen, Trondheim (én stjerne)
  • Under, Lindesnes (én stjerne)
  • Bare, Bergen (én stjerne)
  • Omakase By Vladimir Pak, Oslo (én stjerne)
  • Dill, Reykjavík (én stjerne)
  • Etoile, Stockholm (én stjerne)
  • Inari, Helsingfors (én stjerne)
  • Alchemist, København (to stjerner)
  • Aloë, Stockholm (to stjerner)
  • Jordnær, København (to stjerner)

Trondheimsrestaurantene Fagn og Credo fikk stjerner i fjor. De beholder stjernene sine. Det samme gjør Sabi Omakase i Stavanger og Galt, Kontrast og Statholdergaarden i Oslo.