NRK Meny
Normal

Sikring av rasstrekningen skulle vurderes

Onsdag kveld raste store kampesteiner ned fra fjellet ved Ortevatn og ned på fylkesvei 975 i Sirdal. Strekningen hadde middels prioritet i vegvesenets skredsikringsplan.

Det 50 meter brede steinraset som gikk på fylkesvei 975 i Sirdal i går kveld, stenger fortsatt veien mellom Fidjeland og Ådneram. Denne uka skulle den rasutsatte veistrekningen vært undersøkt, men raset kom geologene i forkjøpet

VIDEO: Fv 975 er fortsatt stengt etter steinras.

– I skredsikringsplanen som kom for noen år siden var det to punkter i det området som har vært utsatt for snøskred. Det skulle vurderes å lage en plan for å gjennomføre tiltak i 2014 og 2015, sier Inger Ann Fidjestøl, fungerende avdelingsdirektør for Statenes vegvesen i Vest-Agder.

Skredpunktene, Ortevatn sør og Sauhella, er blant de høyest prioriterte, mens strekningen Ortevatn sør, fylkesvei 975 kun har middels prioritert.

Det var på denne fylkesveien at det onsdag kveld gikk et bredt steinras.

Veiarbeid etter ras i Sirdal

Fylkesvei 975 er stengt på ubestemt tid, ifølge Statens vegvesen.

Foto: Lars Eie

Veien åpnes ikke i dag

Geologer har i dag vært i området.

– De har konkludert med at det fortsatt henger noe igjen som de ikke er sikre på at henger godt nok. Derfor kommer vi ikke til å åpne veien i dag. I morgen skal et klatrelag klatre opp til stedet og sjekke om steinene henger trygt, sier Fidjestøl.

Geologene og klatrelaget har i dag kjørt over stedet med helikopter, men klarte ikke å konkludere.

– Når vurderingene er gjort må vi enten få ned steinene eller få festet den, avhengig av hva som er mulig, sier hun.

– Ikke mulig å forutse

– Det er ikke mulig å forutse hvor det kan gå ras. Det er komplisert med den topografien som er i dette området, sier Fidjestøl.

Har dere gjort en feilvurdering?

– Det er ikke lett å konkludere med det nå. Det vi har fokus på nå er å få inn i en geolog som kan vurdere om det er fare for at det vil gå flere skred i området. Vi må være trygge på at forholdene er i orden for å rydde og reparere veien og sette i gang trafikken igjen. Før det må vi ha en geologisk vurdering som sier at det er trygt i dette området, sier hun.

Vurderer å utvide området

Etter at raset gikk langs fylkesvei 975 skal vegvesenet vurdere å utvide området som skal prioriteres for rassikring.

– Vi hadde planer om å se på to punkter på grunn av snøskredfare på vinterstid. Det var det som var planen. Når dette skjedde vil vi kanskje se strekningen litt mer i sammenheng. Det vil selvfølgelig bli tatt med i vurderingen, sier Fidjestøl.

Laster kart, vennligst vent...