Hopp til innhold

Randaberg krymper

Mens alle nabokommunene opplever til dels sterk økning i folketallet, blir det færre innbyggere i Randaberg.

Folketallet i Randaberg går ned

Ordfører Bjørn Kahrs sitter i den eneste kommunen i mils omkrets hvor folketallet går ned.

Foto: Marianne Terjesen

– Vi bodde her i femten år mens ungene vokste opp, så flytta vi til Hundvåg. Men nå har vi flytta tilbake, jeg lengta for mye til Randaberg. Det ble helt feil å ikke bo på Randaberg, sier Anne Eriksson.

Folketallet i Randaberg går ned

Anne Eriksson savnet Randaberg etter å ha bodd på Hundvåg i Stavanger en stund. Nå er hun endelig tilbake. Fra venstre: Anne Eriksson, Karl Gustav Eriksson, Janne Ingebrigtsen. Jan Eirik Ingebrigtsen med Nero (6 måneder).

Foto: Marianne Terjesen

Men hun er ikke en av mange. Folketallet i kommunen har gått ned det siste året fra 10.430 til 10.366. I motsetning til alle nabokommunene som opplever sterk vekst har det nesten stått stille i det som er Norges minste landkommune i areal.

– Det var litt overraskende da vi så statistikkene fra Statistisk sentralbyrå, sier ordfører Bjørn Kahrs (H).

Les også: Her kan unge få leie leiligheten før de kjøper

Les også: Flere kommer til å flytte hit de neste årene

Ingen villet politikk

For at folketallet krymper er ingen villet politikk. Kahrs tror manglende bygging av boliger for noen år tilbake er en del av grunnen.

– Jeg tror at folk prøver å få tak i bolig i Randaberg, men ser du på finn.no så er det ikke så mye til salgs. Det var en nedgangstid for noen år tilbake. Det var da områder som var ferdig regulert, men det ble ikke bygd der, sier Kahrs.

Han og varaordfører Jarle Bø fra Senterpartiet er opptatt av at flere folk vil gi bedre tjenester til de som velger å bosette seg i kommunen. For de vil ha vekst, men det må heller ikke ta helt av.

– Nei, det har vi ikke råd til, sier Kahrs.

– Det bor 415 personer per kvadratkilometer i Randaberg, noe som er like mye som i Nederland. Sammenligner man med Rogaland sett under ett er tallet 47 personer så det er helt klart spesielt, sier Bø.

Folketallet i Randaberg går ned

Færre vil bo i Randaberg nå enn før.

Foto: Marianne Terjesen

Les også: Rekordmange boliger for salg

Les også: Framskynder byggingen av firefeltsveg

Les også: Rogfast kan bli forsinka

Vil vokse litt, men ikke for mye

Nå legger kommunen opp til en vekst på 1,2 prosent i året, og veksten skal aller helst komme i høyden. Kommunen som er Norges minste på fastlandet i areal har 60 prosent landbruksjord, og det betyr at veksten som de håper på kommer i høyden.

– Vi må ta grep og bygge i de områdene hvor det er mulig å bygge høyere, sånn at veksten kommer i høyden og ikke nødvendigvis utover landbruksjorda.

Men for folket på kafe i Randaberg sentrum er det egentlig helt greit med folketallet som er i dag.

– Helt greit det, holder med de få som er her, sier ekteparet Anne og Karl Gustav Eriksson.