Hopp til innhold

Råd og tips i siste liten

Få dager før startskuddet går i Egersund er det beste rådet å ta det med ro. Tren lett, hvil mye og sørg for å få i deg riktig mat, sier fjorårets vinner.

Roy Hegreberg og Eli Orre
Foto: Ruth Espedal Lycke / NRK

7500 syklister har trent i flere måneder til Nordsjørittet. De fleste har forberedt seg godt til å gjennomføre de 91 kilometerne til Sandnes.

Ta det rolig

- De neste dagene bør dere ta det med ro. Supermosjonistene kan godt trene litt de neste dagene, men vanlige folk bør trene lett i morgen og kanskje onsdag, og så slappe av. Unngå uansett de harde øktene denne uken. Torsdag og fredag er det ikke vits i å gjøre noe særlig i det hele tatt.

Det sier Roy Hegreberg fra Sparebanken Vest-Ridley. Han får støtte av daglig leder i Nordsjørittet, Eli Orre.

- Opplevelsen og gjennomføringen bør være det vitktigste for de fleste som skal delta, ikke tiden.

Nordsjørittet 2008
Foto: Nordsjørittet

Klær og utstyr

Hvor mye man skal ha på seg, avhenger av værmeldingen. Roy Hegreberg satser på korte bukser, kort trøye og kanskje litt ekstra klær i bakhånd.

- En tynn vest, regnjakke eller løse armer kan være lurt å ha. Det kan bli både regn og vind og det er ikke gunstig å fryse, sier den erfarne proffsyklisten.

Hegreberg er også opptatt av riktig mat og drikke for å få en optimal tur.
- Ha sportsdrikke på to flasker og fyll opp på drikkestasjonene underveis. Ha også med ekstra mat, gjerne energibarer. Spis litt hver halvtime og drikk hvert kvarter. Da unngår du å gå tom, sier Roy.

Eli Orre understreker at det er to drikkestasjoner og to matstasjoner underveis i løypa, i tillegg til mat når syklistene kommer i mål i Sandnes.

- Vi har også satt opp fire punkter hvor det er lov å gi mat og drikke til syklistene i løypa, men vi oppfordrer lagledere og andre til å respektere dette, av sikkerhetshensyn, sier Orre.

Fordel kreftene

Roy Hegreberg anbefaler alle mosjonister og ta det med ro i starten. Det er 300 syklister i hver pulje og med ti minutters mellomrom kan det bli trangt i starten på løypa.

- Ikke start først i puljen hvis du vet at du vil sinke de foran deg. Da er det bedre å starte litt lenger bak, såpass ærlig bør man være mot seg selv om medsyklistene. Det er ikke i starten løpet avgjøres.
Hold til høyre og vær oppmerksomme ved forbikjøring. Det kan fort oppstå farlige situasjoner. Bruk ringeklokken aktivt, råder Hegreberg.

Sikkerhet først

Nordsjørittet setter sikkerheten først, og har et godt opplegg med helsepersonell i løypa.

- Vi har bedre beredskap enn noen gang, og håper på færrest mulige skader og en god opplevelse for alle, sier Eli Orre. Hun oppfordrer publikum til å være aktive i løypa.

- Vi håper å skape en skikkelig folkefest, og ønsker at publikum skal komme seg ut i hele løypa, ikke bare i Sandnes sentrum.
Og at heiing hjelper, kan Roy Hegreberg bekrefte:

- At noen heier en frem kan være det lille som skal til for at vi orker å gi alt. Støtte fra publikum betyr enormt mye!