Promillekjører etterlyser flere kontroller

Hver dag kjører mellom 100.000 og 200.000 bilister i rus. En av dem som ble en del av fjorårets statistikk, mener politiet må kontrollere flere sjåfører.

Promillekontroll

ILLUSTRASJONSBILDE: – Jeg drakk litt øl og vin, og var dum nok til å skulle parkere bilen noen hundre meter borte. Der stod mine kollegaer i politiet og banket på ruta. Det var en dårlig dag, minnes mannen NRK har snakket med.

Foto: Tore Ellingseter, NRK

– Det var som å få et slag i magen. Det er noe av det verste jeg har opplevd i hele mitt liv, sier 37-åringen fra Sør-Rogaland.

Hver dag blir mellom 100.000 og 200.000 bilturer kjørt med en ruset sjåfør bak rattet, ifølge tall fra Statens vegvesen. Den skjebnesvangre dagen for ett år siden var 37-åringen en del av nettopp den statistikken.

Han gikk gjennom en personlig krise, sleit med alkoholproblemer – og var ansatt i en av nødetatene.

– Jeg drakk litt øl og vin, og var dum nok til å skulle parkere bilen noen hundre meter borte. Der stod mine kollegaer i politiet og banket på ruta, det var en dårlig dag, minnes mannen.

Støtte fra jobben

UP har kontroll

I fjor ble 8895 personer tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand på norske veier. Det tallet mener Statens vegvesen er altfor lavt i forhold til hvor mange som kjører ruset.

Foto: www.nordsveenfoto.no

Det vanskeligste for 37-åringen var likevel å fortelle sine nærmeste om promillekjøringen.

– Å fortelle det til min ekskone og ungene var absolutt det verste. Man skal jo egentlig gå frem som et godt eksempel som far. At jeg sank så dypt som jeg gjorde da, det er flaut. Det er rett og slett ikke noe kjekt å tenke på, sier han.

For mannen ble promillekjøringen et vendepunkt.

– Det fikk meg til å tenke på livet på en helt annen måte. Jeg fikk krisehjelp fra arbeidsgiver, som støttet meg utrolig mye. Uten dem hadde jeg sikkert trengt enda mer hjelp, sier han.

Ønsker flere kontroller

Mannen la alle kort på bordet. Han fikk en tilståelsesdom og han fikk beholde jobben. Nå går han hver uke i samtaleterapi med andre som er tatt for kjøring i påvirket tilstand.

I fjor ble 8895 personer tatt for kjøring i ruspåvirket tilstand på norske veier. Det tallet mener Statens vegvesen er altfor lavt i forhold til hvor mange som kjører ruset, og 37-åringen er enig.

– Jeg mener at det burde være flere kontroller der ute. Flere synlige kontroller vil gjøre at færre vil kjøre med promille på. Det er en måte å forebygge på, sier han.