Politiet jobber for å finne årsaken til storbrannen

Verdier for millioner av kroner gikk tapt i en storbrann på Fister i Hjelmeland onsdag ettermiddag. Nå jobber politiet for å avdekke brannårsaken.

brann fister

Brannen startet i et naust og spredde seg raskt til nærliggende bygg.

Foto: Magnar Riveland / NTB scanpix

Like etter klokken 15.00 onsdag ettermiddag fikk brannvesenet melding om brann i et naust på Fister i Hjelmeland.

– Brannen startet i et naust, men det er uvisst om den startet i en båt eller naust, forteller innsatsleder i politiet, Jostein Flatebø.

Selv om det var vindstille i området, så spredde brannen seg raskt. Ifølge brannvesenet var det krevende slokkingsarbeid for deres mannskap.

Totalt gikk to naust, en båtslipp, flere båter og en bil med i brannen. I tillegg skal en leilighet nesten ha brent ned og en leilighet har hatt brann i taket, som har medført røyk- og vannskader.

– Det er uvirkelig. Når vi fikk beskjed om brannen var naustet allerede overtent, sa naust-eier Einar Thomsen til NRK onsdag kveld.

Se video fra brannens herjinger.

Ble evakuert

Under slokkingsarbeidet ble det funnet en gassflaske, som brannvesenet trodde inneholdt acetylen. Dermed ble det opprettet en sikkerhetssone på 300 meter, og alle beboere innenfor denne grensen ble evakuert fra hjemmene sine.

– De som ble evakuert fikk flytte hjem igjen onsdag kveld, ettersom det viste seg at flasken ikke inneholdt det man først fryktet, opplyser Flatebø i politiet.

Han opplyser at politiet allerede har avhørt tre vitner i saken. Det blir også gjennomført taktisk etterforsking for å avdekke mulig brannårsak.

– I tillegg har vi sperret av brannåstedet i påvente av videre undersøkelser på branntomten, forteller innsatslederen.

brann fister

Det var krevende slokkingsarbeid for brannmannskapet, men til slutt fikk de kontroll og slokket brannen.

Foto: Håkon Skår

Politiet har foreløpig ikke kjennskap til om det var noen til stede da brannen startet.

– Så langt vi vet, så var det ingen der.

Tett bebyggelse

Brannen spredde seg også til en dieseltank, som revnet og tok fyr. I tillegg skal det ha vært flere brannfarlige stoffer i naustene.

– Det kan ha vært en medvirkende årsak til at brannen ble så stor og spredde seg så raskt. I tillegg var det trehusbebyggelse som brant. Denne lå veldig tett, forteller Flatebø.

Politiet vil i det videre arbeidet konsentrere seg om å finne årsaken til brannen.