Hopp til innhold

Bistandsadvokat: Bekrefter anmeldelse mot Gjert Ingebrigtsen - familiemedlemmer i avhør

Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen forteller at det er levert en anmeldelse mot Gjert Ingebrigtsen. Familiemedlemmer har vært i avhør hos politiet.

Gjert Ingebrigtsen

Politiet i Sør-Vest starter etterforskning mot Gjert Ingebrigtsen.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Mette Yvonne Larsen er bistandsadvokat for brødrene Jakob, Filip og Henrik Ingebrigtsen, som nylig beskyldte faren Gjert for «fysisk vold og trusler» i oppdragelsen.

Overfor NRK bekrefter Larsen at det nylig ble levert en anmeldelse til politiet mot trenerfaren.

Det er levert en anmeldelse mot Gjert Ingebrigtsen i denne saken, men jeg skal ikke si noe mer om hva det gjelder eller hvem det er, forteller Larsen.

Til Aftenposten forteller hun at det er et familiemedlem som har anmeldt Gjert Ingebrigtsen for vold i nære relasjoner.

Politiinspektør Terese Braut Våge ønsker ikke å uttale seg om de har mottatt en anmeldelse i saken.

– Utover at media stiller spørsmål om dette er jeg ikke blitt gjort kjent med at det foreligger noen anmeldelse fra politiet i dag da jeg kl. 14:11 mottok saksdokumentene, sier Gjert Ingebrigtsens advokat John Christian Elden til NRK.

Gjert Ingebrigtsen selv har uttalt at beskyldningene er grunnløse, og at han aldri har utøvd vold mot sine barn.

Mette Yvonne Larsen 220623

BISTANDSADVOKAT: Mette Yvonne Larsen.

Foto: Mirwais Moquim / NRK

Larsen forteller at brødrene er fornøyd med å ha overlatt saken til politiet, og at hun vil bistå med å skjerme dem best mulig fremover.

Er de innstilt på å stille i avhør?

De har vært i avhør, flere av dem, og de er innstilt på flere avhør, sier advokaten.

Opprettet straffesak

Tidligere torsdag ble det klart at politiet opprettet straffesak mot Gjert Ingebrigtsen etter beskyldningene fra sønnene Henrik, Filip og Jakob.

Vi har gjort flere innledende undersøkelser, og informasjon som har kommet fram har gjort at vi nå har opprettet en straffesak, sier Terese Braut Våge.

Straffesaken er opprettet på straffelovens paragraf 282, som omhandler mishandling i nære relasjoner. Nå er politiet i en etterforskningsfase.

– Formålet med etterforskning er å avdekke om det foreligger straffbare forhold. I en etterforskning skal politiet være objektive. Når en person har status som mistenkt, skal etterforskningen søke å klarlegge både det som taler mot ham og det som taler til fordel for ham, utdyper Våge.

Politiinspektør i Sør-Vest politidistrikt, Terese Braut Våge.

Politiinspektør Terese Braut Våge i Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Hun understreker at etterforskning av saker som gjelder mishandling i nære relasjoner er saker som av sin natur krever grundig etterforskning over noe tid.

– En sentral del av etterforskningen vil være avhør. Politiet kan ikke kommentere innhold i avhør all den tid saken er under etterforskning, og det er derfor begrenset hvor mye informasjon vi har å dele i tiden fremover, sier Våge.

Elden: – Ikke uventet

John Christian Elden bistår som forsvarer for Gjert Ingebrigtsen.

– Hva mener du om at politiet nå starter etterforskning av din klient, Elden?

– Det er fornuftig ut i fra de beskyldingene som ble fremsatt av brødrene i den kronikken i VG i forrige uke, vi har forventet at politiet skulle se på dette. Og det gir han mulighet til å kommentere det konkret og eventuelt få seg renvasket, sier Elden til NRK.

Innledninger i Tengs-saken i Stavanger tinghus

John Christian Elden er Gjert Ingebrigtsen sin forsvarer.

Foto: Annika Byrde / NTB

–Har Gjert vært i avhør med politiet?

– Nei, vi har bare notert en pressemelding fra politiet om at de har satt i gang en etterforskning. Vi har svart at han kommer når som helst, sier Elden.

Elden påpekte i en pressemelding torsdag at det ikke foreligger grunn til å mistenke Ingebrigtsen for noe straffbart, selv om politiet åpner etterforskning. Samtidig ble det gjort klart at Gjert Ingebrigtsen vil samarbeide fullt ut med politiets etterforskning.

Ingebrigtsen er ikke siktet i saken. Elden sier de ikke er kjent med at det er lagt frem bevis for politiet.

– Vi er kjent med at de bygger dette på uttalelsene i VG som primærkilde, sier Elden.

– Hvordan har Gjert det nå?

– Han har det ikke enkelt ved at en skittentøyvask i en familie blir brettet ut på en slik måte. Han ble overrasket over måten sønnene gikk ut på ved å komme med en ubegrunnet anklage mot ham. Han har som en følge av det regnet med at politiet ville foreta seg undersøkelser, sier Elden.

Friidrett - Trond Mohn Games
Foto: Geir Olsen / NTB

Han mener opprettelsen av en straffesak er en naturlig konsekvens av anklagene som ble fremsatt av sønnene til Gjert Ingebrigtsen i VG forrige uke. Også Elden vil nå be om etterforskningsskritt på vegne av sin klient.

Elden forteller at det ikke har vært noen kontakt mellom Gjert og sønnene etter innlegget i VG.

NRK har kontaktet Gjert Ingebrigtsen, som foreløpig ikke har besvart vår henvendelse.

Norges Friidrettsforbund skriver i en melding til NRK at de ikke ønsker å uttale seg om saken.

Ønsket etterforskning

Løpebrødrenes bistandsadvokat, Mette Yvonne Larsen, skriver følgende til NRK om at det åpnes etterforskning:

– Vi er enige i det. Etterforskning er i henhold til deres ønske.

NRK har forsøkt å kontakte brødrene Ingebrigtsen, foreløpig uten hell.

Det var i forrige uke at politiinspektør Terese Braut Våge i Sør-Vest politidistrikt forklarte til NRK at politiet ville undersøke om det var rimelig grunn til å igangsette etterforskning

Uttalelsen fra politiet kommer etter at Henrik, Filip og Jakob Ingebrigtsen i en kronikk i VG torsdag skrev: «Vi har vokst opp med en far som har vært svært aggressiv og kontrollerende, og som har brukt fysisk vold og trusler som en del av sin oppdragelse.»

– Mediesirkuset må ta slutt

Espen Skoland er pressetalsmann for Ingebrigtsen-brødrene. Han skriver i en ytring blant annet at:

«Nå må familietragedien som har preget norske medier få bli nettopp det: en familietragedie. Mediesirkuset må ta slutt. Henrik, Filip og Jakob må få leve et idrettsliv i offentligheten uten å blande inn privatlivet».

Les hele uttalelsen her:

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

Politiet starter etterforskning etter en kronikk brødrene Jakob, Henrik og Filip Ingebrigtsen skrev i VG i forrige uke.

Foto: Lise Åserud / NTB

Ingebrigtsen-familien har vært i hardt vær de siste månedene. Bruddet mellom Gjert Ingebrigtsen og sønnene ble kjent i februar 2022.

Les også Gjert Ingebrigtsen møtte Friidretts­forbundet: – Det har vært en kraftig reaksjon

Gjert Ingebrigtsen

Gjert Ingebrigtsen fortsatte som trener for brødrenes konkurrent, Narve Gilje Nordås.

Dette skal ha ført til dårlig stemning mellom brødrene og Nordås.

Sensommeren 2023 eskalerte konflikten i offentligheten, da det ble kjent at Gjert ikke fikk akkreditering til VM i Budapest.

Les mer om konflikten her:

Dette har skjedd i Ingebrigtsen-konflikten

Fra gullglis, realityshow og jubel, til familiebråk og beskyldninger om vold. Her er tidslinjen i Ingebrigtsen-konflikten.

Onsdag hadde Gjert Ingebrigtsen og hans advokat John Christian Elden et møte de mener var positivt med Norges Friidrettsforbund. Der ble det også klart at Elden nå representerer Narve Gilje Nordås i saken.

Dette skjer videre

Redaktør i Rett 24, Kjetil Kolsrud, sier det er viktig å understreke at etterforskningen nå er i en ekstremt tidlig fase.

– Terskelen for å opprette etterforskning i saker som omhandler vold i nære relasjoner, er veldig lav. Det innebærer ikke at politiet konstaterer at det faktisk har skjedd noe straffbart, sier Kolsrud.

Han forteller videre at politiet på et senere tidspunkt kan vurdere om det er grunnlag for en siktelse. Det skjer først dersom de mener det er sannsynlighetsovervekt, men det er det ikke enda.

Og langt nede i løypa kan det bli tatt ut en tiltale. Men en eventuell tiltale vil ikke foreligge før om måneder, om den i det hele tatt skulle komme. Det er helt umulig å si.

Saken startet med et medieutspill, noe Kolsrud sier er uvanlig.

– Men det håndterer politiet fint. Og så kan det være en fordel for en som har fått en alvorlig anklage mot seg offentlig at saken etterforskes. Hvis ikke blir utspillet stående uimotsagt og uten videre etterforskning.

Kjetil Kolsrud

Redaktør i Rett 24, Kjetil Kolsrud.

Foto: ISMAIL BURAK AKKAN / NRK