NRK Meny
Normal

Pøbler vil ha penger

Pøbelprosjektet til Eddie Eidsvåg sliter med økonomien. Nå skriver han brev til politikerne før valget.

Eddi Eidsvåg
Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Pøbelprosjektet hjelper ungdom som har falt ut av den videregående skole tilbake til skolen eller ut i fast arbeid.

Nå selges B-aksjer for å drifte prosjektet og samtidig ber prosjektledelsen politikerne å fullfinanisere tilbudet.

Prosjektet har penger ut året, men trenger mer på nyåret. Derfor har pøbelideolog Eddie Eidsvåg lansert en ny ide for å få inn penger.

- Vi har fått enorm respons på B-aksjene av folket. Nærmere 150 har meldt seg. Det er vi veldig glade for. Vi jobber kontinuerlig for å få dette i boks, sier Eidsvåg.

En ungdom koster 84.000 kroner i året. Av dette dekker NAV 48.000 kroner. Resten av pengene må pøbleprosjektet skaffe selv. Siden det nå snart er valg ønsker Eidsvåg å sette Pøbelprosjeketet på dagsorden.

- Et hull i vårt sosiale demokrati

- Jeg skriver nå et åpent brev til alle partilederne før valget for å høre hva de vil gjøre med denne målgruppen som har droppet ut av skolen - de som står uten noe. De er et hull i vårt sosiale demokrati. De har sagt nei til skolen - dermed er de ikke fylkets ansvar - de er for unge til NAV - mellom 15 -18 år. Dermed har NAV ingenting annet å tilby enn oss og noen andre småprosjekter. Ingen finasierer dette og ansvaret dyttes over hele linja, sier Eidsvåg.

- En ungdom i en barneinstitusjon koster mer enn det i måneden, for ikke å snakke om hva det koster å ha dem i fengselskø og i fengsel, fortsetter han.

Mye å spare for samfunnet

Eidsvåg mener det er store beløp å spare for samfunnet dersom Pøbelprosjektet blir fullfinansiert.

- Dette er billig, det er en investering! En undersøkelse gjort i Sverige på samme modell som oss viser at en krone brukt på Pøbleprosjektet er 18 kroner spart for samfunnet, sier Eidsvåg.

LES OGSÅ: Vekkelsesmøte for pøblene