Hopp til innhold

Hobbymatematiker avslørte regnefeil

Hobbymatematiker avslørte regnefeil hos ekspertene i Statistisk sentralbyrå.

Torarin Hals Bakke

Torarin Hals Bakke (20) avslørte regneslurv i Statistisk sentralbyrå.

Foto: Erlend Hals Bakke

Torarin Hals Bakke (20) fra Oslo har en større interesse for valgoppgjør enn folk flest.

Så interessert er han at han har laget sitt eget regneprogram på pc'en sin, fordi det er komplisert å regne ut hvem som skal ha utjevningsmandater

Og det var dette regneprogrammet som avslørte regneslurvet i Statistisk sentralbyrå, som bl.a førte til at KrF's andrekandidat i Rogaland, Kjell Arvid Svendsen, trodde i halvannet døgn at han hadde kommet inn på Stortinget.

LES OGSÅ; Bente Thorsen (Frp) til Stortinget

LES OGSÅ; Bekkevold er inne

Regnefeil, ikke tellefeil

- Jeg fikk ikke tallene fra Rogaland til å stemme. Jeg kjørte tallene gjennom programmet mitt flere ganger, og kontrollregnet også på papiret. Men jeg fikk ikke resultatet til å stemme, forteller hobbymatematiker Torarin Hals Bakke til NRK.

Han kontaktet Kommunaldepartementet onsdag formiddag, og traff på en hyggelig mann der, som lovde å sjekke dette videre.

Og det gikk ikke mer enn en time så var valgresultatet for Rogaland endret på Kommunaldepartementets valgside valg.no .

I Rogaland førte dette til at KrF's andrekandidat Kjell Arvid Svendsen likevel ikke kommer inn på Stortinget, men det gjør fjerdekandidat Bente Thorsen fra Frp.

I Telemark kommer Krf's Geir Bekkevold inn i stedet for Frp's Kåre Fostervold.

- Det er vanskelig å forstå hvordan de har klart å regne feil, så det skal bli interessant å høre hva som har skjedd, sier Torarin Hals Bakke.

Det er kanskje ikke så rart at Torarin Hals Bakke er så opptatt av valg og politikk. Han er sønn av den tidligere profilerte stortingsrepresentanten for Arbeiderpartiet, Halvard Bakke.

Innrømmer feil

Magnhild Meltveit Kleppa

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) beklager feilen som har oppstått.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Onsdag kveld sendte Kommunaldepartementet ut en pressemelding der departementet brekrefter at valgrotet ikke skyltes tellefeil i Rogaland, men at det har vært en feil i prognosemodellen som gir et anslag for mandatfordeling. Feilen er nå rettet.

- Dette er beklagelig og må oppleves vanskelig for de som blir personlig berørt, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Feilen har oppstått fordi beregningsgrunnlaget for antatte stemmer i prognosemodellen for Stavanger var for lavt, heter det i pressemeldingen.

- Samtidig vil jeg understreke at valgresultatene fortsatt er foreløpige og at mandatberegningen er en prognose. Endelige tall foreligger ikke før i midten av neste uke. Stortinget godkjenner det endelige valgresultatet, sier Kleppa.