Hopp til innhold

Tusenvis av søppelsyndere blir tatt på fersken

Flere av landets største byer har sett seg nødt til å overvåke gjenvinningsstasjoner. Det har gitt resultater. I Stavanger er 1800 søppelsyndere tatt på kun åtte måneder.

– Det er ganske mange som prøver å sette fra seg møbler og annet ulovlig avfall ved miljøstasjoner, sier Ståle Solberg, daglig leder i Onsite Security.

Fra Hamar overvåker hans selskap aktiviteten ved rundt 50 forskjellige gjenvinningsstasjon i Norge. For fjernovervåking har blitt god butikk.

Det siste året har selskapet doblet kamerabruken ved returpunkter i hele landet.

– I det siste har det tatt helt av! Det er mange som ønsker seg et sånt system, sier Solberg.

For kameraene gir resultater.

Dette kameraet overvåker miljøstasjoner i Stavanger.

KAMERA: Flere ganger hver dag dumper folk ulovlig søppel ved én eller flere miljøstasjoner i Norge. Det hele blir filmet.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Ifølge selskapets egne målinger avtar forsøplingsproblemet med opptil 90 prosent, etter at kameraer settes i drift.

Blir overraska av kamera

Grunnen til at gjenvinningsstasjonene må overvåkes, er at flere velger å dumpe møbler og hvitevarer, der det kun skal returneres plast, glass og metall.

Både Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger er store norske byer som har sett seg nødt til å installere overvåkingskameraer.

I oljebyen ble kameraene satt opp i de mest utsatte områdene, for kun åtte måneder siden.

Det har gitt resultater.

Hittil er nesten 1800 personer blitt fersket på film – i det de dumpet ulovlig avfall i Stavanger.

Kameraovervåkingen viser at de fleste søppelsynderne skvetter til og snur seg når de ser kameraene. Men de som ikke bryr seg kan vente bøter på flere tusen kroner.

– Effekten så langt er veldig bra, sier Svein Egil Klungtveit, rådgiver i miljø- og renovasjonsavdelingen i Stavanger kommune.

Dumper søppel ulovlig

KAN FÅ BOT: En risikerer å få en bot på opptil flere tusen kroner for dette.

Foto: Privat/ONSITE SECURITY

Kommunen har betalt rundt 50.000 kroner per kamera. I tillegg kommer utgifter for drift.

Men innføringen av overvåking på gjenvinningsanlegg har vært så effektiv, at kommunen har valgt å doble antall kameraer. Slik skal kampen mot forsøpling vinnes.

– Vi ønsker ikke å overvåke innbyggerne, men dette bidrar til at vi sparer penger på opprydningsarbeid, sier Klungtveit.

Gir klar beskjed

Overvåkingskamera gir klar beskjed, når noen prøver å sette igjen ulovlig avfall. En stemme fra høyttaleranlegget kommer med følgende beskjed til søppelsynderne:

«Dette er vakta! Du kan ikke sette igjen møbler og andre gjenstander her».

Bjørn Hoff er vekter i Onsite Security og overvåker returstasjoner i Norge.

FØLGER MED: Det hele overvåkes fra Hamar. Bjørn Hoff er vekter i Onsite Security og overvåker returstasjoner i Norge.

Foto: Knut Røsrud / NRK

– De fleste blir overrasket når de hører at det faktisk er noen der. Så hovedtyngden av folk tar det veldig positivt og rydder opp etter seg og er flinke, sier Bjørn Hoff, vekter i Onsite Security.

I tillegg til kameraovervåking har Stavanger kommune startet tjenesten hentavfall.no. En ordning som er svært populær.

Hver uke kjører kommunen rundt til nesten 200 husstander og henter grovavfall, hageavfall, farlig avfall og tøy. Avfall som ikke får plass i søppeldunken. En kan benytte seg av tilbudet tre ganger i året.

– Denne tjenesten koster ikke innbyggerne en krone og en kan be om gratis henting tre ganger i året. Så det burde vært helt unødvendig å kaste søppelet ulovlig, sier Klungtveit oppgitt.

Flere ganger hver dag dumper folk ulovlig søppel ved miljøstasjoner i Norge, og mange av dem blir fanget på film. På ett år er det satt opp dobbelt så mange overvåkingskamera på de mest utsatte stedene.

Flere ganger hver dag dumper folk ulovlig søppel ved miljøstasjoner i Norge, og mange av dem blir fanget på film. På ett år er det satt opp dobbelt så mange overvåkingskamera på de mest utsatte stedene.