Hopp til innhold

Ordfører om bompenge-hets: – Sønnen min ble slengt i veggen

En gråtkvalt Ane Mari Braut Nese (H), ordfører i Klepp i Rogaland, fortalte i kommunestyret i kveld om hærverk, vold og hets som hun og familien har blitt utsatt for.

Gråtkvalt Klepp-ordfører tok kraftig oppgjør med bom-aksjonister

Klepp-ordføreren var på gråten da hun fortalte om kvelertak mot sønnen.

I artikkelen har vi tirsdag rettet at ordføreren skal ha fått tilgriset huset med kumøkk til at hun har hørt oppfordringer om dette. Saken er også oppdatert med mer presise sitater fra ordførerens innlegg.

– Det er ikke greit å oppfordre folk til å spraye kumøkk på ordførerens hus. Det er ikke greit at ungdom slenger bompengedritt til ungene mine. Det er slett ikke greit å slenge sønnen min i veggen og ta kvelertak på han for å få mor til å snu i bompengesaken. Det er helt utrolig at man skal være nødt til å si det, fortalte Klepp-ordføreren i et følelsesladd innlegg på talerstolen i det ekstraordinære kommunestyremøtet.

Et flertall blant politikerne i kommunen, 21-10, gikk i kveld inn for å stanse nok et bompengeprosjekt i Norge.

Mot stemmene til blant annet Høyre-ordføreren og hennes partikolleger.

«Sagt det jeg vil si»

Ordføreren forlot i kveld rådhuset uten at hun ønsket å kommentere det personlige innlegget fra talerstolen.

På spørsmål fra NRK om hendelsene mot sønnen er politianmeldt, skriver Braut Nese i en sms mandag kveld at hun har sagt det hun vil si om sønnen sin.

Skal finansiere veier til en ny by

Klepp kommune har planer om å bygge en ny by til 15.000 mennesker i Orstad/Kverneland-området. Da må det mye ny infrastruktur på plass.

Tilhørere i kommunestyret i Klepp

Mange tilhørere hadde benket seg for å høre debatten i kommunestyret.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Allerede i dag er det, ifølge ordføreren, et så sterkt press på veinettet at beboere sliter med å komme seg fram.

– Jeg har fått mange henvendelser fra folk i kommunen som støtter bomringen, men som ikke tør å stå fram med det, sa ordføreren i møtet.

Flertallet snudde

Planen har vært å finansiere utbyggingsprosjekter til mer enn tre milliarder kroner gjennom en bomring som også omfatter nabokommunen Time.

Men så har det oppstått uenighet mellom kommunene om plasseringen av bommene og dermed også inntektsstrømmene.

Et 16-15-flertall blant politikerne i Klepp for bomringen, så seint som for to uker siden, er nå altså snudd.

Mistenker aksjonsgruppe i Stavanger/Sandnes

Som et bakteppe for diskusjonene og aksjonene, ligger de kraftige protestene mot bomringen noen mil lenger nord, i Stavanger/Sandnes-regionen som har pågått siden i fjor sommer.

aksjonister

Aksjonister utenfor kommunestyret i kveld. Personene på bildet kan ikke settes i sammenheng med truslene.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ane Mari Braut Nese mener de uakseptable aksjonsformene er satt i verk av personer som nettopp har sitt utspring fra disse aksjonsgruppene.

– Det er ikke greit å oppfordre andre til å ta med en lykkestein på 200–300 gram i hver lomme, i tilfelle man treffer på en bomelskende politiker. Fordi det er ulovlig å gå med kniv. Det er ikke greit å be ordføreren se seg over skulderen til neste sommer, sa en sterkt provosert ordfører fra talerstolen.

Tar sterkt avstand

Sigurd Sjursen er mannen som fronter Facebook-gruppa hvor aksjonistene mot bomringen i Stavanger-regionen har samlet seg.

– Jeg tar fullstendig avstand fra alle trusler og bruk av vold og hets. Det er helt uhørt at ordføreren og hennes barn skal oppleve noe sånt. Denne kampen skal kjempes med ord, og vi aksjonister er avhengige av et godt samarbeidsklima med politikerne, sier han.

Sjursen har selv meldt fra til politiet om personer han mener har gått over streken.

Han sier til NRK at han nylig har fått vite om en ny, hemmelig Facebook-gruppe, som består av tidligere medlemmer hos dem.

Lind leder utbrytergruppe

Det er Alexandra Lind som leder denne nye gruppa. Den har fått navnet Bomfritt Rogaland.

Alexandra Lind

Alexandra Lind

Foto: NRK

– Vi har brutt ut fra Sjursens gruppe, og går nå i samarbeid med Bomfritt Norge. Deretter er planen å åpne opp gruppa vår. Det var vi som demonstrerte på Klepp i kveld, sier Lind.

Hva tenker du om det Klepp-ordføreren fortalte fra talerstolen?

– Vi tar også avstand fra alle ulovligheter. Samtidig gjelder dette svært få personer, etter det jeg kjenner til, sier Lind.