Hopp til innhold

Ordfører ber om hjelp mot fiskefett

De siste ukene har Eigersund kommune politianmeldt grisete fiskefett i havna fire ganger. Nå ber kommunen fylkesmannen om hjelp til å få slutt på utslippene.

Fiskefett i Egersund havn

Bildet er tatt denne uken. Fiskefettet ligger tykt i sanden, og fester seg til brygger, kaianlegg og båter.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Brungult og stinkende fiskefett har plaget innbyggere og båteiere ved Egersund havn i hele sommer. Det ser stygt ut, lukter vondt og blir liggende i sand, på svaberg, brygger og kaianlegg. Fettet setter seg også på båter som ligger eller kjører i havna.

Nå har ordfører Leif Erik Egaas fått nok. Tidlig i juni anmeldte han fiskefettutslipp til politiet. Etter flere nye utslipp sendte han av gårde nok en anmeldelse sist uke.

– Fett og graps

Diana Nesheim bor med utsikt til havna, og synes det hele er skikkelig guffent.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Diana Nesheim

Diana Nesheim og sønnen Aaron (9 mnd.) bor like ved Egersund havn. I sommer har havna vært ekkel, Synes Nesheim.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hun bekymrer seg nå for at sønnen Aaron på ni måneder ikke får vokse opp med ei rein havn. Denne sommeren er bading helt uaktuelt.

– Det er umulig slik det er nå. Ungene blir stappfulle av fett og graps, sier hun.

Nesheim har sett det hun mener er fiskefettutslipp fra en båt som lå i havna.

Kan stamme fra bedrifter eller båter

– Da vi så ut vinduet, sto spruten sto ut av båten. Jeg hentet mobilen, men rakk ikke ta bilde, for akkurat da skrudde de av. Jeg tror de så at politiet var på vei, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Fiskefett på to båter i Egersund havn

Bildet både over og under er tatt mot slutten av juni. Før dette var det også flere utslipp, i tillegg til utslippet sist uke.

Foto: Eigersund kommune
Fiskefett i Egersund havn
Foto: Eigersund kommune

Politiet har etterforsket saken, men uten resultat. Det er flere bedrifter i området som behandler fisk og fiskefett, men utslippene kan også stamme fra båter.

Kommunen ber nå Fylkesmannen i Rogaland besøke de aktuelle bedriftene. Det er fiskemottakene som har ansvaret for utslipp, selv om de skulle stamme fra båter som leverer til dem.

Leif Erik Egaas

Leif Erik Egaas.

Foto: Egersund Høyre

Kjenner ikke til uhell

– Vi ber fylkesmannen vurdere inspeksjon eller kontroll på anleggene de har gitt utslippstillatelse til. De må vurdere om utslippstillatelsene blir overholdt, sier ordfører Leif Erik Egaas, som også er styreleder i havnestyret.

En av bedriftene som tar imot fisk er Egersund Seafood. Styreleder Egil Magne Haugstad sier at de vil gjøre det de kan for å finne ut hvem som står bak utslippene.

– Vi er ikke kjent med uhell hos oss. Vi har helt klare regler for hvordan produksjonen skal foregå, og følger de reglene vi er underlagt. Det er selvsagt helt i orden at dette undersøkes, sier Haugstad.