Bollestad ber partiet tenke nytt om abort

– KrF skal ikke endre syn på abort, men vi må tenke nytt for å få ned aborttallene, sier helsepolitikeren.

Olaug Bollestad

Olaug Vervik Bollestad ønsker en mer pragmatisk holdning til abort.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

– Vi har 15.000 aborter hvert år her i landet. Og det har vi hatt i mange år. Dette tallet er dramatisk, mener jeg, og nå bør vi gjøre noe for å få ned tallene, sier Bollestad til NRK.

Derfor etterlyser hun en mer pragmatisk holdning til abort og sier til Vårt Land at dette handler om mer enn den siste tidens debatt om legers reservasjonsrett.

– Jeg tror ikke antallet aborter går ned om det er legene som bestemmer det. De har et mye mer radikalt syn på abort. Vi må ta en diskusjon om hvordan vi kan legge til rette for en politikk der tiltakene gjør at aborttallene går ned, og ikke hvem som bestemmer, sier Bollestad som er medlem av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget til avisen.

Vil flytte fokus

Bollestad som selv er sykepleier, mener ny tenkning må til for å få ned antallet aborter – også fra livsvernpartiet KrF.

– KrF ønsker et rettsvern for det ufødte liv også før uke 12. Vi må ivareta retten til liv og samtidig ha en verdig ivaretakelse av kvinner. Antallet aborter har vært stabilt enten kvinner har bestemt, eller ikke. KrF har ikke landet her, men jeg tror ikke antallet aborter går ned om det er legene som bestemmer, sier Bollestad.

Hun poengterer at KrF ikke skal endre syn i forhold til abort, og fastholder at partiet skal kjempe for fosterets rett til liv.

– Vi trenger tiltak for å sikre retten til liv. Nå trenger vi å flytte fokus bort fra kampen om reservasjonsrett til gode løsninger for å bremse aborttallene.

Kvinners valg siden 1978

I dag har Norge, Danmark og Sverige selvbestemt abort, mens lovene i Finland og Island krever at lege skal innvilge abortsøknaden. Sverige har selvbestemt abort til 18 uker.

De nordiske landene er på om lag samme nivå som andre vesteuropeiske land når det gjelder antall aborter per 1000 kvinner.