NRK Meny
Normal

Økonom: – Politikere lar seg styre av følelser

Onsdag gikk politikerne i Haugesund inn for å kutte to millioner kroner mindre enn det rådmannen foreslo. Siviløkonom Bjørn Bugge mener politikere ofte gir etter for press, og derfor ikke klarer å ta alle de tøffe kuttene.

Demonstrasjon mot Haugesund kommune

Rådmannen ville kutte leirskolen, men politikerne sa nei. Har politikerne latt seg styre av Håkon Skancke Eriksen og andre elever?

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vi kan ikke la det gå forbi i stillhet, vi må vise at dette er noe vi er sterkt uenige i, sier Katrine Skanche Eriksen i kommunalt foreldrearbeidsutvalg.

Hun var en av mange som møtte frem med plakater mot skolekutt før bystyremøtet onsdag. Og de ble delvis hørt. Leirskolen til barna ble fredet, og kuttet i skolen ble én million mindre enn foreslått. Et enstemmig bystyre vedtok kuttpakken på 23 millioner kroner denne uken. Rådmannen foreslo kutt på 25 millioner.

– Må tenke som bedrifter

Siviløkonom Bjørn Bugge mener politikere ofte lar følelser styre kuttene.

– Systemet har den svakheten at kuttene ikke alltid blir gjort. Politikere baserer seg ofte på følelser, stemninger og press framfor skarpe analyser, sier han.

Det kan komme flere kutt i kommuneøkonomien til Haugesund fremover. Bjørn Bugge mener utfordringene ligger i å få nok inntekter, deriblant i form av skatt. Kommuner må tenke mer som bedrifter, mener han.

– Hvis kommunen var en bedrift, hadde de vært nødt til å finne balanse for å overleve, sier Bugge.

Vil ikke ha «desibeldemokrati»

Ordfører Petter Steen mener ikke politikerne lar seg presse og påvirke av pågående foreldre.

– Det er nokså tilfeldig hvem som er ute i media – det kunne like gjerne vært andre grupper som sa sin mening, og det er vi veldig klar over. Vi skal ikke ha et desibeldemokrati. Vi skal selvfølgelig lytte, men vi må også tenke på helheten. På hvordan vi kan fordele belastningen på en mest mulig smertefri måte.

– Det at en kommune ikke kan gå konkurs, gjør det at dere tar lettere på kutt?

– Nei, det tror jeg ikke. Men det som er krevende i Kommune-Norge, er at vi må ta imot alle dem som trenger hjelp og støtte fra det offentlige, sier Steen.