Nye personer har dukket opp i Tina-saken

I løpet av vinteren har politiet fått helt nye opplysninger om Tina-drapet som Kripos nå vil etterforske. Tinas mor er glad for at politiet vil konsentrere seg om enkelte spor i saken.

Fantomtegning til Tina Jørgensen-saken

Politiet mener en BMW ble brukt i forbindelse med Tina-drapet. I 2013 etterlyste de en mannsperson i en mørk brun skinnjakke med denne tegningen, hvor han sto foran en mørk bil.

Foto: Harald Nygård/Politiet / NTB scanpix

NRK kjenner til at noen av de mest interessante opplysningene som Kripos har fått i løpet av vinteren gjelder personer som aldri tidligere har vært en del av etterforskningen etter drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000.

– Jeg er veldig glad for at politiet nå vil konsentrere seg om helt nye spor, og teorier som ikke har vært etterforsket til bunns tidligere. Det er jo ikke nødvendig å etterforske det de allerede har sjekket, sier Torunn Austdal Rasmussen, Tinas mor, til NRK.

Torunn Austdal Rasmussen

Torunn Austdal Rasmussen, Tinas mor, er glad for at nye spor skal sjekkes i den 18 år gamle drapssaken.

Foto: NRK

Det var med blandede følelser hun ble informert om den nye utviklingen i saken hos Stavanger-politiet torsdag morgen.

– Jeg er selvsagt glad for at det skal etterforskes på nytt, men det er alltid tungt når drapssaken kommer opp i nyhetsbildet igjen. Det er mange sår som rippes opp hos oss som var Tinas nærmeste, sier Austdal Rasmussen.

Skal sjekke BMW-spor på nytt

Tina ble sist sett på Sølyst utenfor Stavanger sentrum like over klokka 02.00 natt til 24. september 2000. Hun var da 200 meter fra leiligheten sin på Grasholmen. Like etterpå hørte flere uavhengige vitner kraftige skrik fra området under Bybrua ved Sølyst.

En halvtime seinere observerte et vitne en BMW i bakken, like ved det antatte drapsåstedet. BMW-en hadde åpent bagasjerom og flere personer ble observert i og rundt bilen.

NRK kjenner til at de nye opplysningene som kommer fra ulike hold handler om konkrete personer som kan ha hatt en tilknytning til denne BMW-en.

En av teoriene som politiet nå skal etterforske er hvorvidt disse personene kan ha hjulpet en gjerningsmann med å transportere Tina bort fra åstedet.

Skiller seg ut fra andre drap

NRK vet at Kripos har interessert seg for den særegne dobbeltheten i Tina-drapet. Selve drapet virker å være utført av en person i sterk affekt. Men alt som skjedde etterpå, da liket ble transportert langt bort fra åstedet, ligner mer på en kalkulert og kjølig handling.

Dette er uvanlig. I samtlige drap hvor kvinner har blitt overfalt og drept utendørs de siste 30 årene i Norge, har offeret blitt etterlatt på åstedet, eller delvis skjult like i nærheten.

Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble funnet drept i oktober 2000. Saken har aldri blitt oppklart.

Foto: Politiet

Men Tina-drapet skiller seg altså kraftig fra dette mønsteret, og politiet skal nå blant annet vurdere hvorvidt det var andre personer som skjulte Tina enn vedkommende som drepte henne.

Nabo skal sjekkes videre

En av teoriene er at Tina kan ha blitt drept av en tidligere nabo på Grasholmen med flere tunge sedelighetsforbrytelser på samvittigheten. Denne naboen flyttet raskt fra Stavanger i den perioden Tina var savnet.

Naboen ble selv drept på Sørlandet i 2012. Han var da en sentral distributør av narkotika på sørvestlandet, og politiet vil undersøke hvorvidt mannen kan hatt tilknytning til et torpedomiljø i Rogaland.

Det var i oktober 2016 at politimesteren i Sør-Vest politidistrikt ga en anmodning til Seksjon for alvorlige uoppklarte saker i Kripos, den såkalte Cold case-enheten, om å gå gjennom den uoppklarte drapssaken. I rapporten som ble levert i dag konkluderer de med at politidistriktet bør iverksette videre etterforskning, men i et begrenset omfang.

Tekniske beslag er kastet

En av årsakene til at Kripos ikke ønsker å iverksette en full, ny etterforskning av drapssaken, er at Stavanger-politiet i perioden 2003–2007 klarte å kaste mesteparten av det tekniske bevismaterialet i saken, stikk i strid med riksadvokatens instrukser som gjaldt allerede den gangen.

På grunn av dette finnes det lite materiale å gjøre tekniske analyser av.

Det politiet imidlertid sitter med er opplysninger over all telefontrafikk som gikk via sentrale basestasjoner den natten Tina forsvant. Dette gjelder både basestasjoner i Stavanger sentrum, på åstedet ved Grasholmen og ved Bore kirke i Klepp kommune hvor liket ble dumpet.

Kripos ved Bore kirke etter funn av Tina Jørgensen

Tina Jørgensen ble funnet drept ved Bore kirke i oktober 2000. Her arbeider Kripos på stedet.

Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix

Når det nå har dukket opp nye navn i saken vil det være interessant for politiet å sjekke disse opp mot opplysningene fra basestasjonene for å se om de kan ha befunnet seg på steder denne natten som er interessante for drapssaken.

(Journalisten av denne artikkelen er også forfatteren av boka «Da Tina ble drept», som ble utgitt før han ble tilsatt i NRK, red.anm.)