Hopp til innhold

Krever åpenhet om Tinas mobilsamtaler

Forfatter Erlend Frafjord reagerer på at politiet nekter innsyn i sentrale etterforskningsdokumenter i Tina-saken. Åpenhet er avgjørende for å unngå feil som i Olof Palme-saken, mener avhørsekspert.

Erlend Frafjord

Forfatter og journalist Erlend Frafjord har fått tak i nesten 10.000 dokumenter fra Tina-saken. Men han mangler mobilutskriftene fra tiden før hun ble drept ved Bybrua i Stavanger i 2000.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Jeg tror politiet er mer interessert i å dekke over egne feil enn å løse saken.

Journalisten og forfatteren Erlend Frafjord ga i fjor ut boka «Da Tina ble drept».

Boka tar for seg drapet på Tina Jørgensen i Stavanger i 2000. Jørgensen forsvant etter en bytur i Stavanger og ble funnet fem uker senere i en kum ved Bore kirke i Klepp. Drapsmanen har aldri blitt tatt.

Frafjord har fått med seg avsløringene rundt drapet på Olof Palme i Sverige. Han mener den saken har mange likhetstrekk med både drapssakene til Birgitte Tengs og Tina Jørgensen.

– Utifra det jeg vet om Palme-saken, ligner den på drapssaker som Birgitte-saken og Tina-saken. Politiet blir veldig opphengt i bestemte teorier og mistenkte. Ofte fordi sterke krefter i etterforskningsledelsen klarer å lede andre ut på ville veier, mener Frafjord.

– I Tina-saken var den største feilvurderingen fra politiets side en overbevisning, mens Tina var savnet, om at hun hadde tatt livet sitt. Dette satte etterforskningen kraftig tilbake.

Flere feil

Frafjord dokumenterer i boka at politiet har gjort flere store feil i etterforskningen av Tina-drapet.

Akkurat som svensk politi gjorde i Palme-etterforskningen.

Han mener derfor det er avgjørende at politiet åpner opp og gir innsyn i etterforskningsdokumenter i store, uløste kriminalsaker som Tina-saken.

– Etter 17 år er det bare full åpenhet som kan løse den saken. Politiet har misbrukt sin mulighet. Folk kan tilføre etterforskningen nye perspektiver og vitneforklaringer, sier Frafjord.

Selv har forfatteren og journalisten aldri fått noe hjelp fra politiet, men har gjennom egne kilder fått tilgang til nesten 10.000 sider med etterforskningsdokumenter.

Men det er noen sentrale dokumenter han mangler.

– Kan løse saken

Utskrifter fra Tinas mobiltelefon i tiden før hun ble drept.

Frafjord har jobbet med Tina-saken i lang tid og mener han kan bidra med vital informasjon om han får se mobilutskriftene.

Det har Kripos nektet ham. Kripos sin Cold Case-gruppe vurderer for tiden om Tina-saken bør etterforskes på nytt. De skriver i en uttalelse til NRK at det er Sør-Vest politidistrikt Frafjord må henvende seg til. Det er de som tar stilling til spørsmålet om innsyn.

Men det er det noen som har prøvd.

Forsvareren til Tina Jørgensens ekskjæreste, Atle Helljesen, har søkt politiet om innsyn i de samme dokumentene. Han har fått avslag og klaget på dette.

Frafjord avventer resultatet før han selv søker formelt.

– Det er svært underlig at et så sentral dokument fortsatt holdes hemmelig for forsvareren til en som tidligere var siktet. Om nødvendig går jeg hele veien til topps i systemet for å få tilgang til disse mobilutskriftene, sier han.

– Jeg er svært nysgjerrig på å se om Tina har hatt kontakt med noen som er interessante ut ifra mine kildesamtaler. Personer som politiet ikke har kunnskap om. En match kan i beste fall løse hele saken. Derfor er jeg veldig oppgitt over at politiet holder dette tilbake.

Frafjord legger til at han bare har ett mål. Å bidra til å løse saken.

– Vilje til å lære

Asbjørn Rachlew

Asbjørn Rachlew, avhørsekspert og politioverbetjent ved Oslo politidistrikt.

Foto: NRK

Avhørsekspert og politioverbetjent ved Oslo politidistrikt, Asbjørn Rachlew, mener åpenhet er helt avgjørende om vi i Norge skal unngå å gjøre feil som i Palme-saken.

– Det er jo det som er bakteppet med Palme-saken, at ting har blitt holdt tilbake, sier han.

Rachlew uttaler seg ikke om Tina-saken spesielt, men sier:

– Med en vilje til å lære av egne feil og en større grad av åpenhet, reduserer vi sjansen for at slike feil oppstår.

Herdis Cathrine Traa

Herdis Cathrine Traa, politiadvokat i Sør-Vest politidistrikt.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Politiadvokat Herdis Traa ved Sør-Vest politidistrikt, svarer på kritikken om hemmelighold. Hun mener en utlevering av mobilutskriftene til Tina kan ha konsekvenser for oppklaringen av saken.

– Det er veldig mye som er kjent i denne saken. Vi trenger bevis som ikke andre enn politiet vet om. Det er viktig for å kunne avkrefte eller bekrefte bevis som kommer i saken. Ellers vil vitner og andre kunne tilpasse sine forklaringer, sier hun.