NRK Meny
Normal

Norway Chess trekker seg ut av sjakkens mesterliga

Norway Chess ble i 2015 en del av Grand Chess Tour, men den norske sjakkturneringen velger å satse videre alene allerede etter ett år. Men Magnus Carlsen kommer uansett.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen etter at han var ferdig med andre parti på Scandic hotell Forus under Norway Chess i fjor. Carlsen kommer til Stavanger og Sandnes i år også.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Norway Chess er uenig med søsterturneringene i London og St. Louis når det gjelder finansieringen. Mens de utenlandske turneringene lener seg på pengestøtte fra enkelte rike personer, kommer Norway Chess-pengene fra kommersielle sponsorer.

– Vi ønsker å være så kommersielt som mulig fordi vi tror bærekraft bare kan oppnås via kommersielle sponsorater, sier Jøran Aulin-Jansson, styremedlem i Norway Chess, til NRK.

Han påpeker at personlige velgjørere fort kan bestemme seg for å like bridge i stedet, og slik trekke sin støtte.

– Ingen konsekvenser

Aulin-Jansson avviser at superturneringen, som hvert år arrangeres i Stavanger og Sandnes, vil lide av å stå alene.

– Nei, det blir ikke færre stjerner framover. Magnus har allerede bekreftet at han deltar. Jeg vil ikke røpe noe om resten, for vi ønsker å dele opp de gode nyheter, men vi er i positiv dialog med stort sett alle stjernespillerne i verden, sier han.

Norway Chess skal i år arrangeres 18.–30. april.

Skuffet over brudd

Grand Chess Tour, som blir sett på som sjakkens mesterliga, er skuffet over at turneringen i Stavanger ikke fortsetter samarbeidet.

– Vi er skuffet over å se Norway Chess avslutte samarbeidet, men vi ønsker dem lykke til videre. Vi håper de vil eksistere i mange år framover og at vi kanskje en gang i framtiden kan samarbeide igjen, sier Malcolm Pein på vegne av Grand Chess Tour.