Hopp til innhold

Norges første Instagram-vennlige strømmast

Kanskje blir ikke den nye designmasten Lysefjordens største attraksjon, men Forsands ordfører tror strømmasten kan bli et populært fotomotiv for turister.

Nye kraftmaster i Kjerag-området

Se video fra åpningen av den nye designmasten ved parkeringsplassen på Kjerag.

Onsdag foretok Statnett en intern befaring av sin første designmast. Den står likeverd parkeringsplassen til det kjente turistmålet Kjerag i Rogaland.

Masten blir den første og eneste i sitt slag i Norge.

– Personlig synes jeg den er veldig stilig, og gir området en ekstra dimensjon. Jeg tror dette blir en hyppig fotografert attraksjon, sier Forsand-ordfører Bjarte Sveinsvoll Dagestad (H).

Den litt spesielle strømmasten er et resultat av gode ideer som kom inn i forbindelse med en høringsprosess Statnett gjennomførte før de skulle bygge en ny strømledning mellom Lysebotn og Tonstad.

– Det var en god idé å sette masten her. Dette er et viktig sted for turistnæringen, sier konsernsjef i Statnett, Auke Lont.

Statnett

Konsernsjef Auke Lont og konserndirektør bygg og anlegg Elisabeth Vike Vardheim i Statnett åpnet designmasten under onsdagens markering.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Et unntak

Den nye strømledningen er en del av en stor oppgradering av ledningsnettet i Sør-Norge. Utbyggingsprosjektet skal stå ferdig i 2021, men Statnett har ikke noen planer om å sette opp flere designmaster.

– Dette er et unntak. Det har vært et krevende arbeid å sette opp masten, sier Lont.

– Grunnen til oppgraderingen av ledningsnettet har en sammenheng mellom et gammelt ledningsnett og liten kapasitet, legger han til.

Foreslått av kommunen

Statnett har tidligere lekt med tanken om å sette opp en designmast, men det ble ikke en realitet før Forsand kommune foreslo å gjøre det i deres kommune. Saken har også vært oppe til politisk behandling i kommunestyret.

designermast

Den nye designmasten kan ses på flere kilometer avstand. Den er designet av Eva Widenoja.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Det er veldig kjekt at Statnett velger å satse på noe så spesielt i vår kommune. Masten blir et bevis på hvordan industri og natur fungerer sammen, mener Forsand-ordfører Dagestad.

Den nye designmasten ruver høyt i landskapet og kan sees fra bunnen av Lysebotn. Konsernsjefen i Statnett er fornøyd med resultatet.

– Masten glir godt inn i landskapet. Det blir nok ikke den største turistattraksjonen i området, men føyer seg inn som en god nummer to bak Kjerag, sier Lont.

– Tilpasset landskapet

Det er industridesigner Eva Widenoja som står bak det spesielle designet på masten.

– Tanken bak er at de både skal være produksjons- og brukervennlig, samtidig som de skal være tilpasset landskapet. Jeg har jobbet med mange lignende prosjekter, men jeg må si at jeg synes dette er det kuleste, sier hun.

I en periode over fire år han hun arbeidet med utformingen.

– Når ledningene kommer opp vil det omtrent se ut som om det er ledningene som holder mastene på plass. Jeg er fornøyd med resultatet. Tilbakemeldingene så langt har også vært positive, sier hun.

Designmasten vil stå helt ferdig i 2018.

Flere nyheter fra Rogaland