NRK Meny
Normal

Bergen tre ganger så våt som Stavanger

Stavanger fikk bare 170 millimeter nedbør i januar, mot 513 millimeter i Vestlands-hovedstaden. Likevel kan andre målestasjoner i Rogaland rapportere om rekordnedbør i januar.

Streik i Stavanger

Det var under streikemøtet på Torget i Stavanger denne uken.Det er likevel liten grunn til å klage, bergenserne har fåytt tre ganger så mye nedbør den siste måneden.

Foto: Ine Eftestøl / NRK

Det er ingen myte at det regner i Bergen, og at det regner mye mer i Hordalands-hovedstaden enn i Stavanger.

Den siste måneden noterte Bergen rekordnedbør for januar med 513 millimeter. I Stavanger er det så langt i måneden (det er noen timer igjen) ikke målt mer enn 170 millimeter nedbør i januar. Nokså nøyaktig en tredel av Bergens-nedbøren.

Det opplyser statsmeteorolog Anna Reistad ved Vævarslinga for Vestlandet.

Hun forteller at det har regnet litt mer på Sola, 236 millimeter de siste 30 dagene.

Det finnes likevel stasjoner i Rogaland som har fått rekordnedbør. En av dem knuser til og med Bergens-rekorden. Eik Hove i Lund kommune lengst sør i fylket har fått hele 597,8 millimeter nedbør i januar.

De andre stedene med rekordnedbør finner du på kartet under.

Nedbørrekorder Rogaland

Varmt hav

Statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand sier dette om årsaken til de uvanlig store nedbørsmengdene i januar.

Januar og februar er nemlig vanligvis rolige og kalde måneder på Vestlandet. Årsaken til det er at havet da har mistet det meste av varmen. I år har dette tatt lengre tid og her kan mye av årsaken til all nedbøren og stormene ligge.

– Havet var spesielt varmt etter sommeren i fjor og jeg har en teori om at det er dette som for fortsatt påvirker nedbøren, sier Opstad Strand til NRK Hordaland

Vestlandet er blant de våteste områdene i hele Europa, og et av de våteste områdene i verden utenfor tropene. Lavtrykkene kommer ofte rett inn mot Vestlandet og fører med seg mye mild og fuktig luft fra havet