513 millimeter nedbør på en måned!

Først ble Bergen druknet i vann. Det siste døgnet er det kommet mer enn 70 millimeter nedbør som snø. I januar er det satt ny nedbørsrekord i byen mellom de syv fjell. Til sammen er det målt 513,5 millimeter nedbør.

Reporter: Fayruz Sado

Kjersti Opstad Strand

HAVTEMPERATUREN PÅVIRKER NEDBØREN: – Havet var spesielt varmt etter sommeren i fjor og jeg har en teori om at det er dette som for fortsatt påvirker nedbøren, sier statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand.

Foto: Privat

– Normalt ligger nedbørstallene for Bergen på 190 millimeter i januar, sier statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand ved Værvarslinga på Vestlandet.

Januar og februar er nemlig vanligvis rolige og kalde måneder på vestlandet. Årsaken til det er at havet da har mistet det meste av varmen. I år har dette tatt lengre tid og her kan mye av årsaken til all nedbøren og stormene ligge.

– Havet var spesielt varmt etter sommeren i fjor og jeg har en teori om at det er dette som for fortsatt påvirker nedbøren, sier Opstad Strand.

Vestlandet har tatt støyten

Norge ligger på samme breddegrad som Alaska og Sibir, men fordi havtemperaturene ligger 5 til 10 grader over andre steder på tilsvarende breddegrader, og fordi landet mottar temperert havluft med vestavindene, ligger også lufttemperaturene godt over tilsvarende breddegrader.

Vestlandet er blant de våteste områdene i hele Europa, og et av de våteste områdene i verden utenfor tropene. Lavtrykkene kommer ofte rett inn mot Vestlandet og fører med seg mye mild og fuktig luft fra havet.

Mens regn og snø har lavet ned i Bergen i januar har andre deler av Norge gått fri. Det gjelder Nord-Norge, indre deler av østlandet og delvis Trøndelag.

I Trondheim kom det 45 millimeter nedbør i januar, i Oslo kom det 108 millimeter, mens det i Tromsø ble målt 58 millimeter.

Det haster med å brøyte

Meteorologen har et godt råd til bergensere som fortsatt ikke har fått måket vekk all snøen som er kommet det siste døgnet. Sett i gang og måk!

– Fra i kveld er det ventet kaldere vær. Det kommer til å fryse på og fra i morgen blir det bortimot umulig å gjøre noe med snøhaugene, sier statsmeteorolog Kjersti Opstad Strand.

71 mm snø i Bergen på et døgn

71 MILLIMETER MED SNØ: I løpet av det siste døgnet har snøen lavet ned i store mengder i Bergen.

Foto: Tom Arne Moe / NRK