NRK Meny
Normal

Nå trekker de mot folk for å finne mat

Aggressive svaner på jakt etter mat skaper problemer i flere boligområder. Viltansvarlig i Sandnes ber folk holde seg unna, og ikke gi dem mat når de trekker mot folk.

Svaner og Anne-Grete Ellingsen

Anne-Grete Ellingsen er ikke redd for svanene i nærområdet, men forstår de som er det.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Da de la egg og hadde små unger var de ganske aggressive. Da snudde hunden. Men nå er jeg ikke redd lengre, sier Anne-Grete Ellingsen.

– De er nærgående, og jeg forstår at de kan virke skremmende, sier hun.

Hun går ofte tur gjennom undergangen til Mariero stasjon i Stavanger. Den er ofte sperret av store svaner.

– De vil bare ha noe å spise, sier hun.

Om vinteren trekker ofte svanene mot byen og bebyggelse på jakt etter mat. Det fører til flere sammenstøt mellom turgåere og de store fuglene.

Men ikke alle tar like lett på de store hvite fuglene som henne. Stavanger og Sandnes kommune får mange telefoner om pågående svaner. Om vinteren trekker de svanene mot byen og bebyggelse på jakt etter mat, og mange naboer blir utrygge.

– Folk gir de mat når de er i boligområdene, og derfor holder de seg der. Etter hvert finner folk ut at de ikke passer der, og ringer oss, men når svanene er vant med å få mat, holder de seg der, sier viltansvarlig Arnt Mørkesdal i Sandnes kommune.

For svanene tigger om mat ved å nappe i sko, ermer og buksebein med nebbet.

– Det er det som er problemet. Folk blir utrygge. Derfor bør man ikke mate dem, og heller holde seg unna, sier Mørkesdal.

Svaner og Arnt Mørkesdal

Arnt Mørkesdal, viltansvarlig i Sandnes kommune.

Foto: Anders Fehn / NRK