Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: Prat om tradisjonsmat mellom Borghild Fiskå og Ruth Hege Holst Reporter Ingveig Tveranger
Komler og fårikål er ikke hverdagskost på norske bord lenger. Det er mer en fest når vi får slike retter på bordet. Men nå vil vi ha tilbake tradisjonsmaten på middagsbordet, men med en moderne vri. Kanskje potetkaker kan brukes til taco og lammelåret kan få chilisaus?
Vi må begynne med de råvarene vi har lokalt. Disse må tilpasses de nye kravene og så lager vi maten på en ny måte. Dette blir til nye smaker, laget på en ny måte som passer inn i vår travle hverdag.
I fremtiden må vi ta hensyn til helse, økologi og sunnhet i matstellet. Mat skal være lett å tilberede, smake godt, være sund, frisk og annerledes. Vi kommer til å bruke poteter, men kanskje ikke bare kokte. De vanlige brune sausene vil vi ikke bruke så ofte, men heller pesto og gode dressinger.
Matskribent Borghild Fiskå og kokk Ruth Hege Holst tror begge at komler i fremtiden ikke serveres hver torsdag, men mer til spesielle anledninger.