Hopp til innhold

Her fremprovoserer elevene besvimelse

Elever i ungdomsskolen tar kvelertak på hverandre for å besvime. Leken som kan gi alvorlige skader, blir filmet og delt på sosiale medier.

PRØVER Å BESVIME: Mens noen elever filmer, er det andre som deltar i leken der målet er å besvime.

– Leken bekymrer oss. Denne uken har lærere observert flere elever i grupper, både i skolegården og i gymsalen, som tar kvelertak på hverandre for å besvime, sier Trond Niemi, rektor ved Gjesdal ungdomsskole i Rogaland.

Besvimelsesleken, som innebærer å kutte oksygentilførselen til hjernen med mål om å fremprovosere besvimelse, har det vært populært flere steder i både i inn- og utland.

Det mange derimot ikke er klar over, er at leken i verste fall kan få fatale konsekvenser. Den kan også gi både hjerneskade og hjertestans.

– De elevene vi har pratet med sier at dette er vanlig å gjøre på fritiden også. Men de fleste har ikke vært klar over konsekvensene ved å gjøre dette, sier Niemi.

Jente døde av leken i USA

Ifølge den amerikanske avisen USA Today, døde en elev ved en videregående skole i New Jersey som følge av besvimelsesleken «choking game» i 2017. Ei fjorten år gammel jente fra Bærum skal også ha mistet livet etter å ha testet ut kvelningseksperimentet i 2013, ifølge TV2.

Elevrådsleder ved Gjesdal ungdomsskole, Thea Høivik, synes det er synd at trenden nå har nådd hennes skole.

– Folk gjør dette fordi de ønsker å få oppmerksomhet, tror jeg. Det er farlig, og jeg synes det er en barnslig måte å få oppmerksomhet på, sier Høivik.

Hun har selv aldri deltatt i besvimelsesleken, men vet om flere medelever som har det. Hun legger til at det også er vanlig å filme leken og legge det ut i sosiale medier.

– Jeg synes det er bra at foreldrene blir oppmerksomme på dette, sånn at de kan ha kontroll dersom det skjer hjemme, sier Høivik.

Hun tror elevene nå har forstått alvoret etter at skolens ledelse informerte om farene ved leken tidligere i uka.

Rektor

BEKYMRET: Rektor ved Gjesdal ungdomsskole, Trond Niemi, og elevrådsleder Thea Høivik advarer mot trenden «choking game» som er observert blant skolens elever denne uken.

Foto: Tuva Skei Tønset / NRK

Håper foreldrene tar ansvar

Etter at skolen, via sitt varslingssystem, sendte ut meldingen til alle foresatte, tikket det inn flere henvendelser.

– Noen foreldre forteller at de har hørt lyder fra rommet til ungdommen sin hjemme, og at de nå mistenker at det har vært på grunn av besvimelsesleken, sier Niemi.

Også trenere for lokale idrettslag har kontaktet skolen for å forebygge på andre arenaer. Niemi sier at skolen skal følge opp trenden, for å hindre at noe lignende skjer igjen.

– Jo flere voksne som vet om det og kan passe på, jo bedre. Elevene har vært overrasket over hvor farlig leken de har drevet med kan være, sier Niemi.