Mobilprat skaper bilkø

Du blir en dårligere sjåfør, selv når du prater lovlig.

Illustrasjonsfoto

Mobilbrukere er langsommere og dårligere bilister

Foto: Else Jorunn Saga / NRK

Det er ikke bare farlig å prate i mobilen når du kjører.
Mobilbrukeren er også en sinke i trafikken, viser en ny amerikansk undersøkelse.

Bruker lenger tid

Pratsomme sjåfører forsinker trafikken. Selv de som bruker lovlige "handsfree"-telefoner blir langsommere og dårligere bilister.
Det viser en undersøkelse som et forskerteam fra Universitetet i Utah skal presentere for amerikanske samferdselsmyndigheter seinere denne måneden.

- Hvis du prater i telefonen når du kjører, bruker du lenger tid på å komme fra A til B, og du forsinker også trafikken som omgir deg på veien, sier Dave Strayer som er leder for forskerteamet i Utah.

 

Når mange mennesker kjører langsomt og lite smidig, vil dette føre til betydelig reduksjon i trafikkflyten

Dave Strayer, University of Utah

Mindre smidig i trafikken

I vanlig og i tett trafikk kjører mobilbrukerne rundt fem kilometer i timen langsommere enn andre sjåfører, viser undersøkelsen.

Bilførerne som deltok i undersøkelsen ble dessuten plassert i trafikksituasjoner der de kunne vinne tid på å skifte felt, kjøre forbi eller passere langsomme kjøretøyer.

De som brukte mobiltelefonen var 20 prosent mindre smidige i slike situasjoner enn andre bilister.

- Konklusjonen er at gjennomsnittstrafikanten tilbringer lenger tid i bilen på grunn av sjåføren foran som sitter og prater i mobilen. Effektene av det lave tempoet og manglende smidighet hoper seg opp og forsinker trafikken når mange bruker telefonen, sier Strayer.

Tidligere undersøkelser har vist at mobilbrukere holder lenger avstand til trafikken foran, bruker lenger tid på å finne bremsene, og til å øke farten igjen etter en oppbremsing.

Handsfree i bilen

Det hjelper ikke spesielt mye å bruke handsfree-sett ifølge den amerikanske undersøkelsen

Foto: Tor Richardsen / Scanpix