Hopp til innhold

Rogaland får færre kvinnelige ordførere

At Rogaland fortsatt får kvinnelig fylkesordfører er sikkert, selv om det ennå er uvisst hvem det blir. I minst seks kommuner kan også damer ikle seg ordførerkjedet.

Tre kvinner vil bli fylkesordfører i Rogaland

Marianne Chesak (Ap), og Solveig Ege Tengesdal (KrF) forhandler om hvem som skal bli fylkesordfører i Rogaland, mens sittende ordfører Janne Johnsen (H) er skjøvet ut på sidelinjen.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Valglogo

Ordfører Ane Mari Braut Nese i Klepp har erfaring for at unge, kvinnelige ordførere ikke er like velkomne overalt.

Ane Mari Braut Nese

Ane Mari Braut Nese slapp bare så vidt inn i USA fordi hun er ung, kvinnelig ordfører.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Da jeg for noen år siden reiste til USA med Greater Stavanger, og sa i passkontrollen ved ankomst at jeg var ordfører, trodde de ikke på meg. De stilte en rekke kontrollspørsmål, og jeg ble stående så lenge at alle de andre i følget var reist inn til byen, og det bare var ei igjen som ventet på meg utenfor kontrollen, forteller hun.

Og på en ny tur til USA med Lyse nylig, opplevde hun noe lignende.

– Til slutt måtte ei annen som kom til, gå god for at jeg faktisk er ordfører, sier hun.

Selv om hun understreker at hun jobber godt med både mannlige og kvinnelige kolleger, mener Braut Nese derfor at det er viktig med flest mulig kvinner med ordførerkjede,

– Det viser at det går an å være ordfører selv om du ikke er en gammel mann, sier hun.

Fire går og tre nye kommer

For fire år siden fikk Rogaland 10 kvinnelige ordførere, dobbelt så mange som i perioden før. Denne gangen blir det ikke mer enn høyst ni.

Mens minst fire kommuner skifter fra kvinnelig til mannlig ordfører, kommer det nye kvinner på topp i tre andre.

Irene Heng Lauvsnes

Irene Heng Lauvsnes (H) kan feire ordførervervet i Strand.

Foto: Erik Waage / NRK

I Gjesdal ble Olaug Bollestad (KrF) ordfører ved sist valg, men da hun dro til Stortinget, ble hun ertsatta av Frode Fjeldsbø (Ap). I Karmøy og i Hjelmeland må høyreordførerne Åse Simonsen og Trine Danielsen vike for Jarle Nilsen (Ap) og Bjørn Laugaland (Sp). Og i Finnøy overtar Henrik Halleland (KrF) for Gro Skartveit (V).

Gerd Helen Bø

Gerd Helen Bø (Sp) tar over etter partikollega Torkel Myklebust i Suldal.

Foto: Joachim Steinbru

Tre av disse plassene på "kvinnelista" inntas i stedet av Kristine Enger (Ap) i Randaberg, Gerd Helen Bø (Sp) i Suldal og Irene Heng Lauvsnes (H) i Strand.

– Kan gi hverandre råd

Kristine Enger mener det er viktig med flest mulig kvinnelige kolleger.

Kristine Enger og Gunnar Hiim, Randberg Ap

Kristine Enger (Ap) er ny ordfører i Randaberg.

Foto: Randaberg Arbeiderparti

– Uansett hvilket parti du er fra, så har en da noe felles. Det gir noen ta kontakt med og få litt råd og veiledning fra, spesielt fra dem som har litt mer erfaring, sier hun.

De kvinnelige ordførerne som får ny tillit er Ane Mari Braut Nese (H) i Klepp, Dagny Sunnanå Hausken (Sp) i Rennesøy og Marte Eide Klovning på Utsira.

Uvisst på Kvitsøy

Høyst sannsynlig fortsetter også Christine Sagen Helgø (H) som ordfører i Stavanger, mens det ennå ikke er klart om Mirjam Ydtsebø får fortsette på Kvitsøy.

Dermed går det mot at Rogaland får kvinnelig ordfører i sju eller åtte av 26 kommuner, pluss fylkesordføreren. Altså noe under rekorden ved forrige valg.