Hopp til innhold

Mener rådyr-flått ikke er så farlig

Stavanger kommune mener rådyr fører til mer ufarlig flått – uten Borrelia-smitte. Flåttforsker Snorre Stuen er ikke like sikker.

Rådyr

Det er mye rådyr i Stavanger, men kommunen mener ikke at dyrene nødvendigvis fører til mer flått-smitte. Her er rådyr ved Vannassen.

Foto: Knut Eliassen Dahle

flått kravler på menneskehud

Ikke all flått er like farlig, men forskningen på området er uklar.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

De siste dagene har vi hørt om en økende bestand av rådyr i bykommunene Haugesund og Stavanger. Flere lyttere har ringt NRK Lokalen og er bekymret for at disse rådyrene tar med seg flått inn i tett befolkede områder. Flåtten trives nemlig godt på rådyr og andre hjortedyr.

SnorreStuen

Snorre Stuen, flått-forsker og professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Foto: Håvard Tanche-Larsen Knutsen

– Hvis du har mye hjortedyr i et område, er alle enige om at da får du mer flått, sier Snorre Stuen, professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

Han mener derfor at det er viktig å få redusert bestanden av rådyr og andre hjortedyr for å få ned forekomsten av flått.

– Rådyr-flått har mindre smitte

Aina Hovden Lunde

Aina Hovden Lunde er naturforvalter i Stavanger kommune.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Men naturforvalter Aina Hovden Lunde i Stavanger kommune mener at flåtten rådyrene tar med seg ikke er så farlig når det gjelder Borrelia.

– Rådyr har en del flått på seg, men Veterinærinstituttet sier at rådyr ikke er bærere av Borrelia, så den flåtten som sitter på rådyr er ikke farlig, sier hun.

Lunde er enig med Stuen i at vi vil få mindre flått hvis det blir færre rådyr, men påpeker at den gjenværende flåtten vil gå på gnagere.

– Så da kan vi få færre, men farligere flått – med Borrelia, sier hun.

– Har ikke vært borti rådyr

Flåttekspert Stuen er imidlertid ikke like sikker. Den unge flåtten som suger blod av mennesker, har nemlig stort sett aldri vært på rådyr.

– Men hvis flåtten er på det voksne stadiet, kan de ha sugd blod på hjortevilt på forhånd og er dermed kanskje mindre smittet, men det er ikke hundre prosent sikkert, sier han.

Stuen påpeker igjen at hjortevilt tross alt fører til mer flått og med det også smittestoffer som ikke er Borrelia.

– Så det er vanskelig å si noe om den totale effekten, sier professoren, som legger til at undersøkelser også har vist at det er Borrelia-bakterier i flått som har sugd blod av rådyr.

Fjern den!

Rådyr eller ikke: Får du flått på deg, gjelder det å fjerne den raskt:

– Tommelfingerregelen er at hvis du fjerner dem innen 24 timer etter at den har satt seg, vil veldig lite smittestoff overføres, sier Stuen.

Flere nyheter fra Rogaland