Hopp til innhold

Pelsdyrleder mener aktivistene har manipulert bilde av uverdige forhold

Lederen av Rogaland og Hordaland pelsdyrlag skal torsdag inn til samtaler med politiet etter at pelsdyraktivister skal ha funnet sterkt forkomne dyr på hans minkfarm i Sandnes. Han mener at ett av bildene trolig er manipulert.

Manipulert?

MANIPULERT?: Dette er ett av bildene som ble tatt da Nettverk for dyrs frihet brøt seg inn på en minkfarm i Sandnes forrige uker. Organisasjonen blir beskyldt for å ha plantet minkhodet her selv.

Foto: Nettverk for dyrs frihet

Fem aktivister fra organisasjonen Nettverk for dyrs frihet brøt seg inn på en minkfarm i Sandnes forrige uke.

På sin nettside har de nå publisert bilde og video av sterkt skadde og dødende minkvalper.

– Det bekrefter at heller ikke lederne i pelsdyrnæringen evner å følge opp sine løfter overfor politikerne. Tiden er overmoden for en avvikling av pelsdyroppdrett, sier Kia Vejrup i organisasjonen til Nationen, hun var en av dem som ulovlig brøt seg inn på minkfarmen forrige uke.

Dyr til behandling

Guri Wormdahl

Guri Wormdahl i Norges Pelsdyralslag.

Foto: Anders Brekke / NRK

Til NRK forteller pressetalskvinne fra Norges Pelsdyralslag, Guri Wormdahl, at bildene er tatt av dyr som er til behandling.

– Det er helt riktig at en fant dyr med sårskade etter slåssing, men flere av filmsnuttene er nettopp av dyr som er til behandling, altså dyr en har kontroll på.

Wormdahl har snakket med minkbonden som hadde ubudne gjester, og sier at han mener Nettverk for dyrs frihet har manipulert ett av bildene.

– Oppdretteren mener at hodeskallen på ett av bildene er plassert der. Og det kan godt hende at man synes det er greit å friske opp med litt ekstra effekter. Men jeg synes dette er en ganske useriøs måte å jobbe på, sier hun.

Hun mener også at dyreaktivistene, som kommer inn midt på natta, skremmer minken, og gjør at den får en unormal atferd.

– En ser for eksempel tispene bære rundt på valpene sine, dette gjør de for at de ikke er vant med å bli vekket midt på natten, og de urolige og redde, sier hun.

Vejrup i Nettverk for dyrs frihet innrømmer at noen av dyrene var til behandling, men mener at dette var under halvparten av dyrene som hadde skader. Om påstanden om manipulasjon sier hun dette:

– Det å hevde at hodet er plantet er en barnslig påstand, som vi også har hørt før. Vi vet hvordan forholdene på disse farmene er, og vi trenger ikke mer kjøtt på beinet. Dette er å fraskrive seg ansvar, og det viser igjen at bonden ikke er egnet til å drive med dyr.

Innbruddssaken fremdeles ikke ferdig

Selv om aktivistene brøt seg ulovlig inn, mener altså Vejrup, at forholdene som ble avdekket bør få konsekvenser. Hun sier at de også vil holde fram med å aksjonere på denne måten.

– Vi vil fortsette å dokumentere skader på dyr i pelsdyrindustrien fram til næringen er avviklet, sier hun.

– Da vil jeg bare si at dere er velkommen i åpningstiden, og sammen med en voksen, sier Wormdahl tilbake.

Regjeringen har valgt å utsette meldingen om dyrevern til etter høstens valg. Framtiden til pelsdyrnæringen er dermed uviss.

Aktivistene ble selv avhørt etter innbruddet. De ble løslatt, og politiet i Rogaland vil avgjøre eventuell straffeutmåling. Eieren av minkfarmen ønsket foreløpig ikke å kommentere saken ovenfor Nationen.

Wormdahl i Pelsdyralslaget forteller til NRK at pelsdyrlederen skal inn til samtaler med politiet om saken på torsdag. Det skal være han selv som har tatt initiativ til samtalene.