Hopp til innhold

Krøp ut vinduet da garasjen ble smadret av jordskred

Bilen og garasjen til Jørn Pedersen ble smadret da store mengder jord raste ned fra fjellsiden i morges. Da inngangsdøren ble sperret av trær og kampesteiner måtte han knuse et vindu i stua.

Bilen og garasjen til Jørn Pedersen ble smadret da store mengder jord raste ned fra fjellsiden i morges. Da inngangsdøren ble sperret av trær og kampesteiner måtte han knuse et vindu i stua.

SE VIDEO: Her forteller Jørn Pedersen om den dramatiske starten han fikk på nyttårsaften 2013.

Klokka 07:20 i morges raste store mengder jord ned fra fjellsiden over et byggefelt i Øyevollvegen på Moi i Lund kommune i Rogaland.

Kort tid etter ringte telefonen til Jørn Pedersen (27).

– Naboen ringte og sa at jeg skulle evakueres. Da jeg kom ut så jeg at garasjen og bilen min var knust. Det var mørkt, men jeg kunne se jord og trær som lå strødd, sier han.

– En stor renne med jord

Redningsmannskaper og brannvesen var da på plass for å vekke og evakuere innbyggerne i området. Pedersen befinner seg nå hos en venn som bor lenger nede i byggefeltet.

– Når jeg står i bunnen av bakken og ser opp på rasområdet ser jeg en stor renne med jord, og det er veldig tydelig hvor raste har gått, sier han.

Politiet har nå sperret av området.

– De fleste evakuerte er nå hos naboer og venner. Vi vet foreløpig ikke når vi får slippe inn i området igjen, sier Pedersen.

Store mengder regn

Meteorologisk institutt melder om at det kom 90 millimeter regn i Lund i løpet av gårsdagen.

– Det har regnet konstant her i det siste, sier Pedersen.

17 beboere er nå evakuert fra 10 boenheter og Rådhuset i Lund er åpnet for de evakuerte.

Det er 10 til 15 hus ble evakuert etter raset. Strømmen gikk også da jorden rev strømmaster over ende, men Dalane Energi har fått strømmen tilbake i området.

Ifølge brannsjef i Lund, John Skåland er raset mellom 50 og 100 meter langt.

Politiet satte klokka 08.45 inn søkshunder for å gå gjennom skredet. Klokka 11:00 er skredområdet gjennomsøkt og hundene gjorde ingen markering. Lund kommune er i dialog med geolog med tanke på videre skredfare i området.

Flere nyheter fra Rogaland