Hopp til innhold

Må love å ikke sykle langs Frøylandsvatnet

Sykkelrittet Garborgriket rundt rundt får bare legge traseen sin langs Frøylandsvatnet i Klepp dersom deltagerne forplikter seg til ikke å trene på strekningen før løpet.

Garborgriket rundt langs Frøylandsvatnet

Deltagerne i Garborgriket rundt har ikke lov til å trene langs Frøylandsvatnet før rittdagen.

Foto: Petter Schou/Garborgriket rundt

Det rundt 80 kilometer lange sykkelrittet Garborgriket rundt blir arrangert for 11. gang den 20. mai. Allerede er 1300 påmeldte til årets ritt, og flere blir det trolig.

Bryne Cyckleklubb er arrangør og rittet starter tradisjonelt på Bryne torg. Derfra går løypen nordover langs Frøylandsvatnet. Det vil si, kun dersom deltagerne forplikter seg til å ikke trene på strekningen før løpet.

Marton Digernes

Marton Digernes.

Foto: Privat
Garborgriket rundt langs Frøylandsvatnet
Foto: Petter Schou/Garborgriket rundt
Garborgriket rundt langs Frøylandsvatnet

Garborgriket rundt langs Frøylandsvatnet.

Foto: Petter Schou/Garborgriket rundt

– Det er ikke alle som vil ha syklister nær seg. Bilistene vil ikke ha dem på asfalten og turgåerne vil ikke ha dem på turveiene. Kommunen må tenke litt på alle, sier Marton Digernes i Garborgriket rundt.

– En utfordring hvert år

– Traseen er valgt fordi vi skal holde oss nær Arne Garborg, derav navnet på rittet. Da synes vi det er veldig greit å være rundt i Jærkommunene, sier Digernes.

Klepp kommune viser i et brev til hensynet til andre brukere av området, blant annet turgåere. Digernes forteller at rittledelsen hvert år oppfordrer sykkelentusiaster til å holde seg borte fra løypa før rittdagen.

– Vi klarer ikke å gjøre så mye annet enn å sterkt oppfordre. Vi prøver å unngå at det blir belastende for lokalbefolkningen. Løypen går jo gjennom gårdstun og der folk ferdes, sier han.

Omtrent en uke før rittet gjøres et unntak fra regelen og rittadministrasjonen tar med deltagerne på en testtur i løypen.

Sykler til jobb langs Frøylandsvatnet

Frøylandsvatnet har blitt særsklit utpekt av kommunen som et område der støre syklistkolonner er uønsket.

– Langs Frøylandsvatnet sykler jo mange uansett, så vi klarer ikke å stanse alle som gjør det. Det er en nydelig plass å sykle, sier han.

– Noen deler av løypen brukes også til jobbsykling uansett. Det vil være syklister i løypen, men vi håper at folk respekterer oppfordringen på best mulig måte, legger han til.

Ønsker å beholde traseen

Ifølge Digernes jobber rittledelsen for å holde seg inne meg kommunen.

– Vi ønsker jo selvsagt å beholde den faste løypen. Spesielt de grus- og terrengpartiene vi har er veldig viktige for oss å beholde. Det er en tøff utfordring å være rittarrangør, sier han.

– Vi henviser folk til å heller sykle innom Klepp stasjon, over Laland og ned til Bryne. Da har du omtrent profilen på løypa med lengde og slikt, legger han til.

Garborgriket rundt er seedingritt til Nordsjørittet den 8. juni, Grenserittet og Birkebeinerrittet.

Nordsjørittet har lagt ut en påminnelse om dette på sine nettsider, og Klepp kommune krever at Garborgriket snarest gjør det samme.

Garborgriket rundt langs Frøylandsvatnet

Garborgriket rundt langs Frøylandsvatnet.

Foto: Petter Schou/Garborgriket rundt