Hopp til innhold

Lite søvn kan gjøre deg overvektig

Personer som får for lite søvn, døyver ofte søvnproblemene med for mye mat. Det viser ny forskning.

Kvinne (Illustrasjonsfoto)

Folk som sover for lite spiser ofte for mye, ifølge nyere forskningsresultater.

Foto: ScanStockPhoto

Én Big Mac til dagen kan være forskjellen på fire timer søvn og åtte timer søvn. Det viser forskning som blir presentert i det anerkjente magasinet American Journal of Clinical Nutrition.

Magasinet skriver at personer som kun sover fire timer om natten, har en tendens til å få i seg 500 kilokalorier mer om dagen enn de som sover i åtte timer.

Franske forskere undersøkte hvilke utslag for lite søvn fikk på personer med normal vekt. Resultatene viste at testpersonene spiste 22 prosent flere kalorier dagen etter de hadde fått for lite søvn.

Blir avhengig av vanlige piller

Falsk behovsfølelse

Ernæringsfysiolog Elisabeth Lind Melbye ved Universitetet i Stavanger, tror mat kan være en måte for enkelte å døyve søvnproblemene.

- Det kan være en mulig forklaring, at de tror de har behov for mat. Noen gjør det rett og slett av kjedsomhet for å ha noe å gjøre. En annen forklaring kan være at dem som sliter med nattesøvnen, har et håp om de blir trøttere og mer avslappet hvis de spiser, sier hun til NRK.

I følge Melbye, er det derimot lite sannsynlig at mat om natten gir den effekten.

- Det er tvilsomt at matinntaket gjør at man blir trøttere og mer avslappet, i alle fall ikke hvis man spiser mer enn man trenger. Tvert i mot kan man forstyrre søvnen hvis man spiser når man skal sove, siden kroppen er innstilt på soving der alle prosessene i kroppen går saktere slik at man ikke trenger mat om natten, sier ernæringsfysiologen.

Stress på jobb gjør deg fetere

Nytt tilbud til overvektige

Melbye kan fortelle at problemet er spesielt kjent hos skiftarbeidere.

- Skiftarbeidere har en annen måltidsrytme enn oss som jobber dagtid. Kroppen er utrolig kompleks og kan tilpasse seg en rekke forhold. Men det å snu om på døgnet, og snu måltidsrytmen på hodet, er uheldig. Det kan helt klart ha effekt på matinntaket og at en del da spiser mer enn de hadde tenkt, blant annet for å ha noe å gjøre, sier hun.