Stress på jobb gjør deg fetere

Hvis du er stressa på jobben, blir du tjukkere enn de som tar jobben mer med ro, ifølge ny forskning.

Stress

Når jobben vokser deg over hodet, peker også vektpila oppover, ifølge amerikanske forskere.

Foto: Colourbox

Det er ikke bare aktivitet og kosthold som avgjør om kiloene legger seg på kroppen, ifølge forskere ved University of Rochester School of Medicine.

Da de undersøkte ansatte ved en stor bedrift i New York, fant de ut at de som hadde en stressende jobb veide mer enn de som hadde roligere dager, skriver Aftonbladet.se .

Bedriften hadde nettopp foretatt nedskjæringer. Ansatte som klagde over stress og for mange arbeidsoppgaver etter endringene, hadde høyere BMI og veide i snitt 4 kilo mer enn sine kolleger.

BMI (Kroppsmasseindeks) er en mye brukt helseindikator når man ser på store grupper under ett, og gir en pekepinn på om man er overvektig, normalvektig eller undervektig. Du kan regne ut din egen BMI her .

Kronisk stress påvirker vekta

Alle som deltok i undersøkelsen ble veid og målt, og fikk spørsmål om mat, helse, jobbstress og fritidsaktiviteter.

Det viste seg at de som opplevde kortsiktig stress, med redsel for å bli arbeidsledig, ikke hadde utslag på vekta.

Det hadde derimot de som over tid oppga av de følte lite kontroll over jobben og hvor tunge arbeidsoppgavene var.

Trening hjelper

De som opplevde kronisk stress men også trente, hadde en noe lavere BMI, men ikke like lav som gruppen som var utsatt for mindre stress.

De som stresset, hadde imidlertid sjelden energi eller lyst til å trene.

Stress er tidligere koblet til både hjerte- og karsykdommer, diabetes og et svekket immunforsvar. En studie fra Sverige viser at hver sjette person er syk av stress.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)