NRK Meny
Normal

Leter videre i ekstremt vær

Redningsmannskapene har gjenopptatt letingen etter de to savnede mennene som ble tatt av en bølge på Stapnes sør for Eigersund. De vurderer været fortløpende.

Leteaksjon Egersund

Politi, brannvesen og andre frivillige er i gang med leteaksjonen etter to menn som ble skylt på land ved Stapnes i Egersund.

Foto: Tom Edvindsen / NRK

Leteaksjonen etter de tre mennene som ble skylt på havet søndag er i gang igjen. Omtrent 30 personer fra politi, Røde Kors, brannvesenet og Norsk Folkehjelp er i gang, og skal lete langs land der tre menn ble skylt på havet søndag.

– Vi må tilpasse søkingen etter værforholdene her. Nå ser det nokså greit ut i forhold til vind og vær, men vi stopper når det er nødvendig og når vi føler at vi er på kant med sikkerheten, sier brannmester Svein Oskar Vigestrand.

Leter under ekstreme forhold

Flere frivillige er med i leteaksjonen, men disse er utdannet av hjelpeorganisasjonene. Vigestrand ønsker ikke at andre sivile melder seg som deltagere i leteaksjonen.

– Det blir sikkerhet i høysetet, for vi leter i ekstreme forhold nå. Det er en profesjonell oppgave fordi det ennå er ekstremt vær her, og veldig glatt. Letingen foregår fra berg, knauser og fjell, sier han.

De to som er savnet, en mann på 25 år og en på 27, jobbet begge i filmteamet som holder på med innspillingen av filmen «Skumringslandet». Den ene mannen kommer fra Oslo, og den andre fra Kvinesdal.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Leteaksjon Egersund

Leteaksjonen fortsetter mandag morgen.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Svært vanskelige leteforhold

En tredje mann ble også tatt av bølgen, men klarte å komme seg på land, og kontaktet politi og redningsmannskaper.

– En person til kom seg på land, og fikk varslet en annen person som kom seg opp på riksvegen og fikk mobildekning. Det ble da umiddelbart satt i gang redning med brannvesen, ambulanse, luftambulanse, redningshelikopter og mannskap fra politiet, sier politioverbetjent Jan Ove Lunde.

Værforholdene søndag kveld var så vanskelige at politiet vurderte det som livsfarlig å opprettholde søket i strandsonen. Søket ble derfor foretatt med to helikoptre og redningsskøyta Peter Henry von Koss fram til været gjorde det uforsvarlig å fortsette letingen.

Ikke håp om å finne de savnede i live

Hovedredningssentralen på Sola hadde ikke noe valg, etter mørkets frembrudd ved 17 tiden trakk de tilbake helikopteret fra Stapnes, av hensyn til sikkerheten for mannskapene, og med det faktum at det var lite håp om å finne overlevende.

– Det er ikke lenger håp om å finne de to savnede i live, ut ifra slik værforholdene er. I kveld har det vært full storm, og de siste timene har vi også hatt store utfordringen knyttet til mørket, sa pressesjef Anders Bang Andersen ved Hovedredningssentralen på Sol, søndag kveld.

Det var nettopp være som var grunnen til at de tre befant seg på stedet. De sto på noen klipper, og skulle filme naturscener til filmen «Skumringslandet».

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Leteaksjon Egersund

Røde Kors deltar med flere frivillige.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Filmcrewet får krisehjelp

Klokka 18.50 i går offentliggjorde politioverbetjent Lunde at de tre personene, hvor av to er savnet og en er i live, er medlemmer av filmcrewet til spillefilmen «Skumringslandet», som spilles inn med base i Sokndal, nabokommunen til Eigersund.

– For de er dette en tragedie. Og det er klart at de er rimelig sorgfylte, samtidig som at de ønsker å være optimister i forhold til at vi kanskje kan være heldige og det beste kan skje, dog med litt realisme i det, sier Lunde.

Sokndal ordfører Trond Arne Pedersen sier kommunen vil gjøre det den kan for å hjelpe de pårørende og filmcrewet.

– Jeg vil være i kontakt med kriseteamet god være tilgjengelig for alle. Dette berører alle, og skumringslandet var veldig viktig for hele kommunen, sier Pedersen.

Leteaksjon Egersund

Store mannskaper er med i letingen etter de to mennene på 25 og 27 år.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK