Regissør: – Jeg satt i bilen og hylgrein

Regissør Paul Magnus Lundø var klar for å skrinlegge alt da to filmmedarbeidere ble tatt av en bølge for tre år siden. I dag er han veldig glad for at han heller valgte å fullføre «Skumringslandet».

Filmtragedien

Sjelden har en norsk film møtt større utfordringer under produksjonen enn premiereklare Skumringslandet. Regissør Paul Magnus Lundø ville skape en storslått actionfilm fra middelalderen i hjembygda Sokndal i Rogaland.

– Alt som jeg har drømt om er i denne filmen. Jeg skjønner at dette er galskap, samtidig visste jeg at dette var den eneste måten å gjøre det på, at vi aldri kunne fått gjort noe slikt som dette hvis vi skulle gjort det innenfor fornuftens rammer, sier Lundø.

Innspilling av "Skumringslandet"

Fra innspillingen av filmen 'Skumringslandet' i Sokndal.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Uten statlige filmpenger satte de i gang. Store stjerner ble henta til Sokndal – og hele bygda blei med på laget.

Skumringslandet, premiere

Paul Magnus Lundø, Kim Bodnia og fotograf Henning Høifødt, som overlevde ulykken i Stapnes.

Foto: Øystien Ellingsen, Egersund / NRK

Sverre Anker Ousdal, Jørgen Langhelle, Kim Bodnia, over 100 lokale statister – og en prislapp på 9 millioner. Barndomsdrømmen til Paul Magnus blir virkelighet.

Så rammet ulykken. Produsenten og b-fotografen var ute for å se på stormbølger en av fridagene. De ble tatt av en gigantisk bølge.

– Mens helikopteret fløy over området, og ambulanser og politifolk var på stedet, satt jeg bare i bilen og hylgrein. Det var helt forferdelig.

– Jeg hadde ingen anelse om hva som skjedde videre, og jeg tenkte jo at nå stopper alt – samtidig som det føltes ekstremt meningsløst, sier Lundø.

Verdenspremiere i Sokndal

Lørdag kveld er 1500 tilskuere på plass ytterst i havgapet i Sokndal. Et gigantlerret er rigget opp, og det er fest for både lokalbefolkningen og de store stjernene.

– Jeg har aldri før har vært med på noe lignende. Denne filmen har en lys framtid, sier Kim Bodnia på verdenspremieren.

Fullsatt i Sokndal under premieren

1500 tilskuere er på plass i Sokndal på premieren.

Foto: Øystein Ellingsen, Egersund / NRK

– Det er en merkelig følelse, for egentlig er jeg kjempestolt av folkene, jeg er så glad for at jeg er i mål, men samtidig ligger skyggen der bak. Men, jeg er jo veldig glad, vi fikk det til, sier Lundø.