Hopp til innhold

– Kommuner bør være forsiktige med å ta imot kunstgaver

Mange som gir kunst til det offentlige, har ofte flere krav knyttet til gaven. Nå vil flere kommuner har klarere regler for å unngå konflikter.

Erland Bræin

Erland Bræin er kultursjef i Sandnes.

Foto: Kai Hjertenes / NRK

Sirkushunden

Denne sirkushunden av Fritz Røed måtte flytte fra skulpturparken og inn i Time rådhus på grunn av hærverk.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Flere kommuner i Rogaland jobber nå med regler for hvordan de skal håndtere gaver i form av skulpturer og andre kunstverk. For med gavene kommer det ofte krav både til hvordan kunsten skal behandles og hvor den skal plasseres.

Dermed kan det som i utgangspunktet er svært gledelig, også bli en hodepine.

– Det er jo fantastisk å få en gave, men samtidig må vi også være i stand til å forvalte kunsten, og finne gode plasseringer, sier rådmann i Time, Brit Edland.

– Gaven ble til en hodepine

Brit Edland

Brit Edland er rådmann i Time kommune.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Innbyggerne i Time kommune har mye kunst å glede seg over i hverdagen. Flere ganger har kommunen fått store kunstgaver, men det har ikke bare vært enkelt.

– Gavene fører ofte mye arbeid med seg, sier rådmannen.

For gaver kommer ofte med krav om både behandling og plassering av kunsten.

Blant annet da kommunen for en del år siden fikk en stor samling verk av kunstneren Andreas Bøe. Beskjeden var nemlig at kunsten skulle holdes samla.

– Det ble en hodepine og en lang prosess. For vi måtte investere og få til et eget galleri. Nå fikk likevel denne historien en lykkelig ende, med at vi har fått til dette i Bryne Mølle. Vi har ikke plass til alt, men har også fått laget et skikkelig oppbevaringssted, sier Edland.

Utarbeider egne retningslinjer

Kultursjef Erland Bræin i Sandnes mener kommuner bør tenke seg godt om før de mottar kunstgaver.

– Kunsten vi får i gave må behandles likt som kunsten vi generelt anskaffer oss. Kommuner er kanskje ikke best egnet til å ta imot kunstsamlinger.

Han mener kommuner bør være svært forsiktige med å takke ja til gaver.

Men også mindre gaver kan by på konflikter.

– Av og til er det vanskelig å bli enige. Vi har nettopp hatt en stor diskusjon rundt den flotte statuen av Norges første konge, Harald Hårfagre, sier ordfører i Haugesund, Petter Steen.

Både Sandnes og Haugesund jobber nå med å få klarere retningslinjer på dette området.

– De skal regulere hvilke beslutningsprosedyrer vi skal ha når vi skal si ja eller nei til kunstgaver. Hvem skal ha det siste ordet og hvordan vi faglig sett skal tilnærme oss dette.

I tillegg vil kommunen lage en helhetlig plan for uterommene i byen slik at monumenter og skulpturer kommer dit kommunen vil ha dem.

– Monumentene skal være tilgjengelige for publikum. Det skal pynte byen, men det skal heller ikke bare være pynt. Kunst skal også utfordre oss, og skape engasjement, sier Steen.

Måtte flytte hund

Utfordrende ble det også for Time kommune da de fikk et antall skulpturer av Fritz Røed som skulle plasseres utendørs ved Mølledammen, sier rådmann Brit Edland.

– Det var en stor utfordring når en kunstner skulle få disponere et stort område i Bryne.

Etter åpningen var også skulpturene i parken lenge plaget med hærverk. Så mye at en sirkushund rett og slett måtte rømme.

– Den står nå trygt inne på rådhuset her. Den var nok litt for tander til å stå ute.

Og nå er det slutt på hærverket, og parken er blitt til glede for hele Bryne.