Hopp til innhold

– Har ikke oversikt over egen kunst

Store mengder verdifull kunst pryder offentlige bygg og uterom, men mange kommuner mangler oversikt over hva de faktisk eier. – Stor mangel på kontroll, sier direktør for Kunst i offentlige rom.

Gro Kraft

Direktør for kunst i offentlige rom, Gro Kraft sier staten og kommuner har liten oversikt over egne kunstverdier.

Foto: NRK

Kunst for store verdier pryder offentlige bygg og uterom, men kunnskapen om hvem som eier hva er mangelfull, både i kommunen og på stat hva de faktisk eier er mangelfull i mange kommuner.

– Det er det ingen som har oversikt over tror jeg, sier Gro Kraft, direktør i Koro.

Koro er en statlig organisasjon som hvert år deler ut opptil 60 millioner kroner i tilskudd til kunst i offentlige rom.

Fant masse uregistrert kunst etter 22. juli

Sirkushunden

Skulpturen ”Sirkushund” av Fritz Røed måtte flytte fra skulpturparken og inn i Time rådhus på grunn av hærverk.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Da organisasjonen skulle rydde opp etter terrorangrepet i regjeringskvartalet 22. juli i fjor fant de langt mer enn det de cirka 70 verkene de selv hadde ansvar for.

– Det vi også oppdaget var at det var mye annen kunst der som tilhørte de forskjellige departementene. For dem fantes det ingen register. Vi gikk fra rom til rom i de ødelagte byggene og hentet ut kunsten. Det var noen tusen verk, sier hun.

Når det ikke er kontroll på statens kunstskatter, har hun heller ikke tro på at kommunene har full oversikt.

– Jeg regner med at det finnes mye kunst ute i kommunene. Jeg regner også med at de ikke har opprettet registreringer, og at det nok er stor mangel på kontroll over kunsten, sier Kraft.

– Viktig å få oversikt

Brit Edland

Brit Edland er rådmann i Time kommune.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

Da nye Rosseland skule på Bryne i ble bygget for et par år siden, hadde Time kommune nettopp vedtatt regler om at en viss del av byggesummen skulle settes av til kunst.

– Vi har åpnet flere fine nye bygg, og i forbindelse med byggeprosjekt fant vi ut at vi trengte noen mer formaliserte regler for hvordan disse offentlige byggene skulle utsmykkes, sier rådmann Brit Edland i Time.

Rogaland fylkeskommune har god oversikt over sine 1200 kunstverk, Sola kommune har orden på ca. 400 kunstverk og 15 skulpturer i hovedsak innkjøpt før årtusenskiftet, mens Haugesunds oversikt over 670 kunstverk er fra 2007. Også flere andre kommuner mangler full oversikt.

– Vi har nok ikke helt oversikt, men vi er i full gang med å kartlegge kunsten i kommunen. Det er veldig viktig at vi får den oversikten. Det er store verdier for kommunene, sier Edland.

Handler kunst med 20 år gamle retningslinjer

Erland Bræin

Erland Bræin er kultursjef i Sandnes.

Foto: Kai Hjertenes / NRK

– Vi har kartotek over gammel kunst, og vi har selvfølgelig oversikt over det vi anskaffer nå, men jeg tror det er riktig å si at den ikke er all verden, og spesielt det eldste har vi nok liten oversikt over, sier kultursjef Erland Bræin i Sandnes.

Sandnes anskaffer kunst for i underkant av en million kroner i året. Retningslinjene for hvordan det skal foregå er 20 år gamle. De blir nå revidert, og da skal også oversikten bli bedre.

– Det er både for den interne oversikten, men det er enda viktigere med tanke på formidling av kunsten. Det er bare halve jobben som er gjort ved anskaffelsen. Den må også bli synliggjort og tilgjengelig for folk, sier Bræin.

Flere nyheter fra Rogaland