Hopp til innhold

Google kjøper vindkraft fra Dalane

Vindkraften som skal produseres i parken Tellenes i Dalane i Rogaland, er kjøpt av selskapet Google de neste 12 årene.

Tellenes vindpark i Dalane

Slik ser vindkraftselskapet Zephyr for seg Tellenes vindpark i Sokndal og Lund kommuner i Rogaland. Nå er alle avtaler på plass, og byggingen starter umiddelbart.

Foto: SEPHYR (illustasjon)

CO₂ i atmosfæren
426,9 ppm
1,5-gradersmålet
+1,14 °C
Les mer  om klima
Olav Rommetveit

Olav Rommetveit er daglig leder i Zephyr.

Foto: Zephyr

– Dette betyr enormt mye for prosjektet, selvfølgelig, dette sikrer inntektene for vindparken Tellenes, det gjør det mye lettere å realisere prosjektet og få inn investorer og banker når de ser at inntektssiden er sikret, sier daglig leder Olav Rommetveit i selskapet Zephyr som står bak planene om vindparken.

Allerede neste år skal parken stå klar med 50 turbiner.

Avtalen med Google ble faktisk undertegnet for et par uker siden, men i går kom de siste bitene på plass når det gjelder finansiering.

– De siste avtalene ble signert i London i går med investor, banker og leverandørene. Da var avtalen med Google viktig, for da så alle parter at inntektene i prosjektet var sikret, sier Rommetveit.

Google vil bruke fornybar energi

Dette er den første kraftkjøpsavtalen Google inngår i Norge. Avtalen vil gi Googles europeiske datasentre ekstra fornybar energi.

–Google har vært karbonnøytrale siden 2007, og vi har en målsetting om at 100 prosent av energien vi bruker, skal være fornybar, sier kommunikasjonssjef for Google Norden, Gustav Brusewitz. Dette er vår første vinkraftavtale i Norge, men vi har gjort en tilsvarende avtale i Sverige tidligere. avtalen i Norge er likevel den største vi har gjort i Europa, fotsetter Brusewitz.

Det integrerte europeiske energimarkedet gjør det mulig for Google å kjøpevindkraft i Norge, og bruke dette i andre markeder i Europa.

Vil ikke røpe planer

Betyr dette at dere har planer om å utvide på andre områder for Google i Norge?

–Dette er et viktig steg i Norge, det første, og vi ser fortsatt på nye muligheter i Europa. Norge er et interessant marked, men jeg kan ikke si så mye mer om framtidige annonseringer, sier Brusewitz.

NRK anbefaler