– Spiller russisk rullet med egen økonomi

Ifølge beregninger gjort av SpareBank 1 SR-Bank omsettes det bruktbiler uten kontrakt for rundt ti milliarder kroner årlig i Norge.

Biler illustrasjon

Forbrukerrådet mottar rundt 9000 klager som omhandler bruktbil i året (illustrasjonsbilde).

Foto: JON-FREDRIK KLAUSEN / NRK

– Du ville ikke kjøpt mobilabonnement eller leid ut boligen din uten kontrakt. Det er alarmerende at vi gambler med en så stor del av privatøkonomien, mener kommunikasjonsdirektør i SpareBank 1 SR-Bank, Thor-Christian Haugland.

Banken har hentet ut tall fra NAF og Forbrukerrådet, som viser at det omsettes 70.000 biler i Norge uten kontrakt hvert år.

– Det er et beløp tilsvarende ti milliarder kroner... Folk som gjør dette spiller russisk rulett med egen økonomi, mener han.

Bare i Rogaland handles det bruktbiler uten kontrakt for over 900 millioner kroner årlig.

Økende antall klager

Hvert år mottar Forbrukerrådet 9000 klager på landsbasis som omhandler bruktbil. Fra 2016 til 2017 økte antallet klager med 22 prosent.

Thor-Christian Haugland

KRITISK: – Altfor mange utsetter seg for totalt unødvendig risiko, mener Thor-Christian Haugland i SR-Bank.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Ifølge en analyse gjennomført av SpareBank 1 er bruktbil samfunnets største omsetning mellom privatpersoner som foregår uten kontrakt. Det skremmer Haugland.

– Det er antageligvis de største enkeltkjøpene folk foretar seg. Da bør du sjekke opp om det er heftelser eller mangler på bilen. Har du ikke skrevet kontrakt, så vil du ha store problemer å få gjennomslag med en eventuell klage.

Kan være pant på bilen

I et verst tenkelig scenario kan andre ha krav på bilen. Det kan for eksempel være et billån som tidligere har vært knyttet opp til bilen.

– Tenk deg at noen banker på døren din, og sier at de har pant i bilen din... Da har du et kjempeproblem, mener Haugland.

Kø etter snøfall på Motorveien

Thor-Christian Haugland mener nordmenn spiller russisk rullet med egen økonomi.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Hvordan kan privatpersoner minimere risikoen?

– Kontrakt. Det finnes digitale løsninger som gir stor trygghet med minimal innsats. Derfor er det ingen unnskyldning for ikke å bruke kontrakt, svarer han kontant.

SpareBank 1 har nylig lansert nettportalen TUT, som veileder både selger og kjøper gjennom trinnene til en trygg bilhandel.

– Det er åpent og gratis for alle. Her binder begge partene seg til en kontrakt gjennom å identifisere seg med BankID, forklarer Haugland.