Hopp til innhold

Kan halvere CO₂-utslipp fra oppdrettsnæringen

Solceller og vindmøller kan bidra til å halvere dieselforbruk og CO₂-utslipp med en ny kraftløsning for oppdrettsanlegg.

Daglig leder Thomas Flinskau, Integrate Renewables

Daglig leder Thomas Flinskau i Integrate Renewables mener solceller i kombinasjon med vindmøller skal gjøre oppdrettsnæringen mer miljøvennlig.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Rundt halvparten av de 1000 oppdrettsanleggene langs Norskekysten ligger for langt ut til å få strømforsyning fra land. Men oppdrettsanleggene må ha strøm, og dagens løsning er dieseldrevne strømaggregater, som både lager mye støy og bruker mye diesel.

Men nå utvikler Stavanger-selskapet Integrate Renewables en ny løsning for oppdrettsnæringen som kan være med på å halvere CO₂-utslippene fra et oppdrettsanlegg.

– Vi har optimalisert metoden med å produsere energi fra sol og vind. Denne energien blir lagret i en batteripakke i flåten, sier daglig leder Thomas Flinskau i Integrate Renewables.

IRene - energiproduksjonsflåte for oppdrettsanlegg

Flåten på 15x25 meter er dekket med solcellepaneler, og sammen med tre vindmøller kan denne løsningen halvere dieselforbruket til strømaggregater på et oppdrettsanlegg.

Foto: Integrate Renewables

Forskningsprosjekt

Kraftflåten «Irene» som Integrate Renewables har utviklet er på 15x25 meter, og er dekket med solcellepaneler, og er utstyrt med tre vindmøller. Dette er nok til at brukstiden for de dieseldrevne strømaggregatene blir halvert.

– I tillegg til å halvere dieselforbruk og CO₂-utslipp, så kan oppdrettsanleggene stenge ned dieselaggregatene utenom fôringstidene slik at de også slipper støy- og vibrasjonsproblematikk de sliter med i dag, sier Flinskau.

Integrate Renewables har nå fått penger fra Rogaland fylkeskommune, slik at selskapet i samarbeidseid med Uni Research Polytec i Haugesund kan gjennomføre et forskningsprosjekt for å teste ut om kraftflåten vil tåle de røffe forholdene med bølger og vind.

– Vi bruker kjent teknologi, som har vært i brukt i mange år. Men det er måten vi setter dette sammen, og at det skal ut i ekstra krevende forhold på sjøen, som gjør at vi må teste ut flåten, sier Flinskau.

God økonomi

En kraftflåte vil koste rundt fem millioner kroner, og med sparte utgifter til diesel regner Integrate Renewables med at nedbetalingstiden blir på rundt 10 år. Solenergiselskapet tror derfor det er marked for den nye kraftforsyningen til oppdrettsanlegg.

– Når vi snakker med de store aktørene i oppdrettsnæringen, så sier de at de ønsker å være miljøvennlige, men at de må ha et økonomisk perspektiv. Og det mener vi at vi har fått til. Målet er å selge mellom ti og femten kraftflåter i året, sier Flinskau.

Bedre omdømme

Og signalene fra fiskeoppdretterne er gode.

Hans Inge Algrøy

– Dette er et veldig bra initiativ som havbruksnæringen støtter og ser fram til med interesse, sier regionsjef for Vestlandet i fiskeoppdretternes interesseorganisasjon Sjømat Norge, Hans-Inge Algrøy. Han tror oppdretterne vil gripe muligheten som nå kommer.

– Vi er opptatt av å være miljøvennlige, og hvis noen klarer å komme med oppfinnelser som kan forsyne oppdrettsanlegg med miljøvennlig strøm, så er dette en veldig positiv sak vi støtter, sier Algrøy.

Selv med en kostnad på fem millioner kroner for en kraftflåte, og en beregnet nedbetalingstid på 10 år, tror Algrøy oppdretterne vil gå i en mer miljøvennlig retning.

– Fiskeoppdretteren er villig til å betale noe for å bli mer miljøvennlige, og dermed skape et bedre omdømme for næringen, sier Algrøy.