Hopp til innhold

Kæ seie bonden?

Bøndene har latt seg inspirere av Ylvis-brødrene, og frir til landbruksministeren med egen musikkvideo.

– Når Ylvis-brødrene kan få hele verden til å lure på hva reven sier, må det være mulig å få folk og politikere til å bli nysgjerrige på hva bonden sier. Det er helt avgjørende i forkant av årets jordbruksforhandlinger, sier Bente Gro M. Slettebø i Rogaland Bondelag.

Tidligere i år begynte en bondefamilie å leke med tanken om å treffe Landbruks- og matminister Sylvi Listhaugs (Frp) hjerte med litt uvante midler. Resultatet er en musikkvideo der bondens hverdag i fjøsdresser og støvler vises fram med både humor og alvor.

Målet er blant annet å heve inntektsnivået blant bøndene. I filmen beskrives dagens lave timelønn som landbrukets største problem.

Kæ seie bonden

Bøndene i Rogaland går sammen om å heve inntektsnivået i landbruket. Fra venstre: Aud Jorunn Egeland, Evy Lode Jonassen, Nils-Olav Bakke, Kristin Spanne Fausk og Jan Jonassen.

Foto: Rogaland bondelag

– Et annerledesland

– Norge er annerledeslandet der mye av arbeidet på en gård er håndarbeid. I gamle dager hadde alle en eller annen slags tilknytning til hvordan maten ble til, og de som ikke selv kom fra en gård hadde uansett nær familie som drev gård, sier Slettebø.

Hun sier at den tiden nå er over.

– Derfor er det lurt å høre etter på hva bonden sier. For mat vil man vel ha? spør hun retorisk.

Listhaug gjorde seg i fjor upopulær blant mange bønder da regjeringen gjorde flere kontroversielle grep for landbrukspolitikken. Blant annet gikk hun inn for å legge ned 1000 mål matjord utenfor Trondheim til fordel for boliger.

Trenger små gårdsbruk

Alf Slettebø

Bondesønn Alf Slettebø oppfordrer politikerne til å høre på bøndene.

Foto: Rogaland bondelag

Rogaland bondelag sier i sin video at Norge har for lite matjord. «Det krev mykje arbeid for å dyrka mat her. Derfor kan ikkje alle norske gardar vera store gardar», skriver de i musikkvideoen.

Listhaug uttalte i januar at landbruket har et imageproblem, men om «Kæ seie bonden?» får like mange visninger på Toutube som inspirasjonskilden «The Fox», gjenstår å se.

Bondelaget håper at musikkvideoen vil slå an på Løvebakken, og at Listhaug vil høre på det de har å si.

– Vi har prøvd å nå fram med en lett humoristisk vri på et avgjørende budskap, sier Slettebø.

Listhaug mener videoen er veldig bra

I ettermiddag har Landbruks- og matministeren sett musikkvideoen, og hun forteller at budskapet er svært kjent.

Sylvi Listhaug

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug synes bøndenes video «Kæ seie bonden?» er veldig bra.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Jeg synes videoen er veldig bra, men jeg har reist rundt hele Norge nå. Jeg har besøkt 12 fylker og fått masse gode innspill fra bønder og andre i næringa, så dette er ting jeg har hørt før, sier Listhaug.

– Den forandrer ikke noe på hva du ønsker oppi dette?

– Jeg ønsker jo et sterkt landbruk over hele landet og er helt enig i at de som lever på heltid av å produsere mat, de må tjene mer. Derfor ønsker regjeringen å legge til rette for økt lønnsomhet. Vi ønsker en landbrukspolitikk der bonden skal bestemme mer, og staten mindre. Det blir en rettesnor når vi skal gå i gang med jordbruksoppgjøret.

– Du vil ikke være noe mer konkret enn det?

– Nei, for jeg kan ikke starte jordbruksforhandlingene nå. Jeg må jobbe med tilbudet som staten skal gi i begynnelsen av mai, og da vil vi komme tilbake til det, sier ministeren.