NRK Meny
Normal

Julebygdspel for femte år på rad

Lokale skuespillere og publikum i Julebygda trosser værgudene og setter opp utendørs julespill i ren dugnadsånd. Lederen for spillet lover at publikum blir bedre mennesker av å se stykket.

Sigrun Eriksen og Per Steinar Lothe

Regissør Sigrun Eriksen og leder Per Steinar Lothe skal trekke folk til Julebygda for det årlige Julebygdspelet.

Foto: Kirsti Wilhelmsen / NRK

– Spelet er spesielt. Det er spektakulært fordi det er ute, og at vi nå gjør dette for femte år på rad viser at vi har lykkes, sier Per Steinar Lothe, leder for Julebygdspelet.

Det er fem år siden Julebygdspelet for første gang ble spilt i Julebygda i Sandnes. Historien går tilbake til 1810, en tid da jøder og flere andre folkegrupper ikke fikk bevege seg fritt i Norge uten leidebrev.

Anh Vu, foto:

Anh Vu skal spille Maria i stormfulle omgivelser onsdag kveld.

– I vår fortelling er de to jødene Josef og Maria på vei til Stavanger for å hente sine brev, og på veien må de overnatte i Julebyda. Der skjer det forviklinger, for de blir blant annet mistenkt for å ha slått ned en mann, sier regissør Sigrun Eriksen.

– Et bedre menneske

Det er liten tvil om at spillet, som nå er som tradisjon å regne i Julebygda, er et populært førjulsarrangement i Sandnes. Billettene til de seks forestillingene er nesten revet bort - og det inkluderer også en ekstraforestilling.

– Får du med deg innholdet i spelet, så er du et bedre menneske når du går enn da du kom, slår Lothe fast.

Både amatører og profesjonelle skuespillere skal stå på utendørsscenen. Josef og Maria spilles av Ole Alexander Mæland og Anh Vu, og både barn og voksne skal utfolde seg på scenen.

Hundre mann i arbeid

– Stykket har klare paralleller til juleevangeliet, men det er litt humor også. Hvordan takler folk i bygda her at det kommer fremmede folk? Det hele handler om mellommenneskelige forhold, sier Eriksen.

Rundt hundre lokale helter er involvert i stykket, som settes opp på dugnad. Til tross for gårsdagens stormfulle vindkast under generalprøven, er verken Lothe eller Eriksen nervøse før premieren onsdag kveld.

– Jeg er spent, men ikke nervøs. Men det er viktig å si at selv om stykket spilles under tak, så er det fortsatt utendørs. Det er viktig at folk kler seg godt, sier Eriksen.