NRK Meny
Normal

Jakter historie med metalldetektor

I helgen håper Rygene detektorklubb sammen med eksperter fra blant annet Danmark, for å finne spor fra vikingtiden rundt Hafrsfjorden.

I helgen håper Rygene detektorklubb sammen med eksperter fra blant annet Danmark, for å finne spor fra vikingtiden rundt Hafrsfjorden.

SE REPORTASJEN: De ivrigste i Rygene detektorklubb har begynt på helgens store undersøkelse rundt Hafrsfjorden med metalldetektor. Her er de på Tjora i Sola.

Utstyrt med metalldetektor har de ivrigste søkerne allerede begynt å skanne jordene på Tjora i Sola.

Morten Eek

Morten Eek gleder seg over helgens undersøkelse.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
Bjørn Tjelta

Bjørn Tjelta har funnet helgens første gjenstand.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK
¨john Kavnli

John Kvanli, lederen i Rygene detektorklubb er på plass på Tjora med metalldetektor.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

I løpet av de neste dagene skal mer enn 30 folk ta med seg metalldetektor rundt Hafrsfjorden på jakt etter spor fra fortiden.

– Hva forventer du å finne?

– Hva som helst egentlig. Dette er et av de mest spennende områdene vi har. Vi håper å finne ting fra vikingtiden gjennom denne store undersøkelsen vi skal ha i helgen, sier Morten Eek fra Rygene detektorklubb.

Skal saumfare områdene rundt Hafrsfjorden

I helgen skal medlemmer fra Rygene detektorklubb sammen med eksperthjelp fra vennskapsgrupper fra Danmark, Sverige og østlandet, saumfare områdene rundt Hafrsfjorden på jakt etter edle metaller.

– Vi skal gå over mange jorder her på Tjora, hele solaplatået og over på madlasiden. Det blir veldig spennende, sier Eek.

Det ligger mye trening bak undersøkelsen for detektorklubbmedlemmene.

– Vi går rundt med små sensorer, og vi har trent oss opp til å klare å skille mellom edle metaller og skrot, forklarer Eek.

Helgens første funn

Det piper i detektoren nesten med en gang gruppen er i gang med å søke for dagen.

– Hva finner du?

– Det ser ut som en knapp fra krigens dager. Toppen av en knapp, viser Bjørn Tjelta fram.

– Er du fornøyd med funnet?

– Kan ikke helt si det, jeg hadde håpt på noe bedre, sier han.

Håpet for flere funn er i hvert fall til stede for søkerne. Aller helst ønsker de å finne spor fra vikingtiden, middelalderen eller jernalderen.

– Her på Tjora for eksempel har vi funnet nokså unike gjenstander før. Både vektlodd og draktsmykker. Blant annet ett flott stykke formet som en fugl, fra vikingtiden, forklarer John Kvanli, lederen i Rygene detektorklubb.

Håper på spor fra vikingtiden

Alle funn de gjør på markene er indikasjonsfunn.

– Vi går i pløyd jord. De gjenstandene vi finner er typiske gjenstander som noen har mistet, folk som har bodd og levd, gamle graver og lignende, forteller Kvanli.

Hvis de systematisk går over disse områdene og noterer funnene, kan det gi et ganske godt bilde av hva som har beveget seg over plassen tidligere. Det er lærerikt for både historikere og arkeologer. Særlig hvis det gjelder vikingtid, middelalder og jernalder.

– Nå har vi en undersøkelse som vi har planlagt over lengre tid, og målet for denne undersøkelsen er å påvise vikingtidsfunn i området rundt Hafrsfjord. Det bør vi har god sjans til å klare hvis vi går over det, sier Morten Eek.

Funn på Tjora

Her er helgens store undersøkelse sitt første funn. En knapp fra krigen. Men de håper på mer spennende funn.

Foto: Siri Wichne Pedersen / NRK

– Hva tror du dere sitter igjen med søndag kveld?

– Forhåpentligvis mye flotte funn, også har vi dekt et område som er interessant å finne mer ut om. noen gjenstander til arkeologisk museum blir det, garantert.

Mulige funn vil bli utstilt på Arkeologisk museum i Stavanger.