NRK Meny
Normal

Se tornadoens herjinger med bilen

Ekstremvær er lidenskapen til Kristian Tolfsen fra Stavanger. Han er hekta på farlige tornadoer.

Se den sterke vinden som knuser bakvinduet på denne bilen. Texas, USA.

Her viser naturen sine krefter, i Texas i USA. Kristian Tolfsen kunne blitt skadet, men det stopper ham ikke fra å filme ekstremværet som herjer. Foto: privat

– Jeg hører at bilvinduet knekker, og så ser jeg at det begynner å sprekke. Det begynner etter hvert å bli små hull. Det blåser og jeg legger meg bak bilsetet for å unngå å få glass på meg, men jeg holder telefonen oppe hele tiden for å filme det som skjer, forteller Kristian Tolfsen fra Stavanger.

Det er våren 2013 i Texas i USA. En ivrig vær-entusiast er oppslukt av uværet som herjer med bilen han sitter i. Sterk vind og hagl, som dundrer i bakken, er den beste ferien han kan tenke seg.

For Kristian Tolfsen er lidenskapelig opptatt av ekstremvær, og er hekta på å jakte på tornadoer. Ferier mer dramatisk enn som så.

– Hvis tornadoen hadde slått inn der vi var i Texas, hadde jeg ikke vært her i verden lenger. Det er farlig, og du kan bli drept, men det er ikke ofte det skjer alvorlige ulykker, forteller han.

Fant lidenskapen på TV

Sol og strandliv er ikke tingen for stavangermannen. Når han pakker til ferietur, er det regntøy, skjerf og støvler i kofferten, i tillegg til videokameraet selvsagt.

– Jeg får mye mer energi av å jakte på tornadoer, enn å ligge på stranda en uke, sier Tolfsen.

Kristian Tolfsen hopper

– Venner og familie syns jeg er litt gal, som velger å oppsøke ekstremværet, sier Kristian Tolfsen.

Foto: Privat

Startskuddet for den noe annerledes hobbyen fikk han da han zappet på fjernsynet.

– Jeg fikk med meg et program på Discovery Channel, om folk som var ute i ekstremvær. Jeg søkte på internett for å finne mer informasjon, og fant en nettside med informasjon om folk som drev med tornadojakt. Det så veldig spennende ut, så jeg meldte meg på en tur. Og nå er jeg hekta.

Jeg får mye mer energi av å jakte på tornadoer, enn å ligge på stranda en uke...

Kristian Tolfsen

Kristian Tolfsen viser videofilene fra fjorårets tur til Texas. Levende bilder av det ene bakvinduet på bilen han sitter i som blir knust av den sterke vinden.

– Jeg får frysninger av dette, og kjenner adrenalinet. Det er kjekt, det er show, sier han.

Advarer befolkningen tidlig

Han har fått oppleve den sterke vindens herjinger med naturen på tornado-jakt, men har ennå ikke sett alvorlige skader. Turene som arrangeres i USA hjelper til med å advare innbyggere om tornadoer på vei.

– Alle som er ute og jakter har en linje til den amerikanske værmeldingstjenesten. På denne måten får de gitt beskjed om tornadoer på vei. Værtjenesten sender da ut sirener og varsler på denne måten befolkningen, forteller han.

Treffer folk fra hele verden

Han er ikke alene om sin lidenskap. Folk fra mange land rundt om i verden deler hans interesse av å reise langt for å få glimt av ekstreme værforhold.

Kristian Tolfsen i regnkappe

Kristian Tolfsen higer ikke etter sol og strandliv. Han trives best med ekstremt uvær.

Foto: Privat

– Jeg har truffet folk fra Australia, Japan, USA, Tyskland og fra Norge. Det vi har til felles er jo tiltrekningen vi får av tornadoer og ekstremvær, sier han.

– Sist gang jeg var på tur traff jeg et gammelt ektepar fra England, som var veldig stille og rolige. Da de så tornadoen tok de helt av, med hopp og sprett inni bilen, legger han til.

– Hvilken reaksjon får du fra venner og familie om denne trangen til å være med på slike reiser?

– De syns jo jeg er litt gal, da. Samtidig syns de det er interessant og tøft at jeg gjør det. Noen forstår ikke helt hvorfor jeg oppsøker uvær når vi har ekstremvær hjemme i Norge, men dette er jo annerledes. Vi har jo ikke tornadoer her, sier han entusiastisk.